Hlavní obsah

Wimbledon si léta platil nákladnou pojistku proti pandemii. Teď se hodí

Foto: Profimedia.cz

Wimbledonské kurty letos kvůli koronaviru osiřely.

Reklama

Od roku 2003 platil All England Club, který pořádá tenisový turnaj ve Wimbledonu, dva miliony dolarů ročně jako pojistné i pro případ pandemie. Díky tomu nyní stáhne ztrátu z letošního neuskutečněného ročníku zhruba na polovinu.

Článek

Co by za tu prozíravost dali pořadatelé jiných velkých sportovních soutěží! Po krizi spojené s virem SARS v roce 2003 uzavřel pořadatel Wimbledonu pojistku i proti pandemii.

Informuje o tom tweet Darrena Rovella z Action Network. Podle něj zaplatili za 17 let Britové za pojištění po dvou milionech ročně celkem 34 milionů dolarů. V přepočtu na britskou měnu je to 1,6 milionu liber za 17 let, tedy 27,2 milionu liber.

Nyní by pojišťovna za ročník zrušený kvůli koronavirovým opatřením měla pořadatelům Wimbledonu vyplatit 114 milionů liber. Celou škodu vzniklou zrušením turnaje to ovšem nepokryje, britská média ji vyčíslují sumou 250 milionů liber.

To znamená, že 136 milionů liber, v přepočtu na aktuální kurz 4,2 miliardy korun, budou muset v All England Clubu tak jako tak oželet. Nicméně necelou polovinu ztráty očekávaného výnosu turnaje by jim podle všeho měla nahradit pojistka, sice nákladná, ale nyní spásná.

„Pojištění nás může do určité míry zachránit, řekl bych, že do značné míry,“ poznamenal k tomu Richard Lewis, ředitel turnaje. „Samozřejmě máme štěstí, že jsme byli pojištěni. A pomůže nám to. Ale všechny problémy to nevyřeší.“

Oficiální informace by měly být zveřejněny do konce měsíce.

Wimbledon se měl hrát na přelomu června a července. Letošní ročník musel být zrušen kvůli koronavirové nákaze a karanténním opatřením uplatněným ve Velké Británii. Turnaj, jehož historie se píše od roku 1877, se hrál posledních 75 let každoročně, předtím ho „dokázaly“ zrušit světové války.

Tradiční druhý grandslamový turnaj sezony, French Open na dvorcích Rolanda Garrose, byl kvůli koronaviru přesunut z přelomu května a června na nový termín od 20. září do 4. října, tedy termínově za US Open.

Reklama

Související témata:

Doporučované