Hlavní obsah

Z australského Sydney mají být tři samostatná města. Vláda tak chce řešit rychlý růst populace i cen bydlení

Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

K rozdělení města na tři části by mělo dojít do 20 let. Vládní agentura tak chce zajistit rovnoměrné rozmístění obyvatelstva, které se nyní koncentruje zejména u pobřeží na východě města.

Článek

Nejlidnatější australské město Sydney se má do dvaceti let rozdělit na tři samostatná města. Tento ambiciózní plán v březnu představila Greater Sydney Comission, vládní agentura zodpovědná za územní plánování. Tři nová města se mají jmenovat Eastern Harbour City, Central River City a Western Parkland City. Mnoho obyvatelů plán vítá.

Rozdělení má řešit aktuální problémy, se kterými se Sydney potýká. Mezi ně patří například velký populační růst, závratně vysoké ceny bydlení a přetížené dopravní cesty. Podle komise realizace odvážné vize napomůže zajistit obyvatelům lepší přístup k bydlení, práci a službám. „Chceme kvalitní život pro všechny obyvatele Sydney,“ řekl mluvčí komise zpravodajskému serveru CNN.

Populace Sydney se podle odhadů v dalších 40 letech zdvojnásobí. Oproti 4,8 milionu lidí, kteří v Sydney žili v roce 2016, tam bude v roce 2056 žít osmimilionová populace.

Problematická je nyní koncentrace obyvatelstva ve čtvrti Easter Harbour, kde leží například i slavná opera nebo letiště a kde je i díky přístupu k moři příjemnější klima. S popularitou místa se však pojí i vysoké ceny bydlení. Čtvrť je ekonomickým centrem, v budoucím plánu by tedy měla finančně pomáhat zbylým dvěma městům, aby bylo rozložení kapitálu rovnoměrnější.

Naopak západní část současného města je tradičně spojována s vysokou kriminalitou a nedostatkem pracovních míst. Město se snaží problém řešit. Letiště, které tam začne fungovat v roce 2026, vytvoří 28 tisíc pracovních míst.

Úřady doufají, že rozdělením města na tři části se obyvatelstvo rozmístí rovnoměrněji. Cílem plánu je vytvořit takzvaná třicetiminutová města - všichni obyvatelé by měli žít maximálně půl hodiny cesty od nejbližšího centra. K tomu by měly přispět i nové silnice a vlakové linky. Všechna tři města by navíc měly navzájem spojovat nové dopravní spoje. Města tak budou fungovat odděleně, ale přesto budou propojená.

Na kolik vytvoření nové dopravní sítě vyjde a odkud peníze půjdou, vláda zatím neuvedla.

Reklama

Související témata:

Doporučované