Hlavní obsah

Z domu nesmí i 70krát za rok. Tak se žije ve městě s „černou oblohou“

Svět bez obalu: Podívejte se, jak se žije v nejznečištěnějším sibiřském městě.Video: RFE/RL

 

Reklama

Úřady v sibiřském městě Krasnojarsk musí každý rok vydávat veřejná upozornění ohledně tzv. „černé oblohy“, což znamená, že je stupeň znečištění obzvláště vysoký.

Článek

Lidé by si v tu dobu měli zavřít dveře a okna svých domů a nevycházet ven. K takovéto situaci dochází ve městě třeba 13krát, ale někdy i 70krát za rok.

„Většinou k tomu dojde během zimy, na začátku topné sezóny a kulminuje to v lednu a únoru, když jsou teploty nejnižší,“ vysvětluje reportérovi Rádia Svobodná Evropa místní aktivista Igor Špecht.

„Takže v tu dobu se tu nejvíce topí uhlím?“, ptá se reportér.

„Přesně tak,“ odpovídá na otázku aktivista.

Rusko má obrovské zásoby zemního plynu, který se těží právě v Krasnojarské oblasti, ale většina obyvatel Krasnojarsku místo plynu využívá uhlí – ať už na topení, ohřev vody nebo na výrobu elektřiny.

Tři tepelné elektrárny zde ročně spálí zhruba 6 milionů tun uhlí. Podle Ruské akademie věd je v počtu chorob, které vznikají v závislosti na špatném prostředí Krasnojarsk nejhorší sibiřské město. V březnu 2021 ale sibiřská pobočka akademie odstranila ze svého webu zprávy o znečištění ve městě.

„Představte si, že pokud bychom teď tyto informace zveřejnili, tak by to byla před volbami úplná bomba. Co by se stalo? Je těžké předvídat důsledky. Nemáme právo to zveřejnit,“ vysvětloval kolegům na schůzi Alexej Kontorovič z Ústavu geologie ropy a zemního plynu.

„Nyní je ukazatel zelený. Takže je to ještě dobré,“ ukazuje na kameru svůj přístroj Alla Petrova.

Mnoho lidí v Krasnojarsku sleduje úroveň znečištění ovzduší na domácích zařízeních umístěných třeba na balkónech.

„Stávalo se mi, že jsem se probudila ve 4 hodiny ráno, protože jsem se začala dusit. Měla jsem astmatický záchvat. Když údaje v senzoru překročí stupnici, tak zavřu okno,“ popisuje Petrova.

V roce 2017 aktivista Igor Špecht zahájil projekt „Krasnojarské nebe“. Vytvořil mobilní aplikaci, kde se znázorňuje mapa s daty ze zařízení, která ve městě měří znečištění ovzduší.

Červený sloupec ukazuje, když znečištění překročí limity stanovené Mezinárodní zdravotnickou organizací. A pokud se objeví černý sloupec, tak už jsou dokonce překročeny i ruské standardy, které jsou mnohonásobně nižší než ty mezinárodní.

„Nejsem připraven obětovat zdraví svých dětí. Je čas je odvézt z Krasnojarsku, aby mohly žít někde v příznivějších podmínkách. Ale ve svém boji budu pokračovat dál,“ tvrdí Igor Špecht.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované