Hlavní obsah

Z Itálie nás varovali, že ti lidé jsou nebezpeční, říká novinářka Holcová, která spolupracovala se zavražděným Kuciakem

Z Itálie nás varovali, brali jsme to ale jako běžnou práci, říká novinářka Holcová, která spolupracovala s Kuciakem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak a jeho česká kolegyně Pavla Holcová byli varováni před nebezpečností italských podnikatelů působících na východě Slovenska. Seznamu to řekla Holcová, která je momentálně pod policejní ochranou.

Článek

Zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová spolupracovala na kauze italských podnikatelů se zavražděným Jánem Kuciakem posledních osmnáct měsíců. Podle jejích slov jim před lidmi, o které se zajímali, přišlo z Itálie varování. Při své práci však vycházeli z veřejně dostupných dokumentů a do přímé konfrontace se s podnikateli působícími na východě Slovenska nedostali. „Považovali jsme to za normální práci, která by nás neměla nijak ohrožovat,” řekla Holcová.

Holcová je nyní pod policejní ochranou a na rozdíl od jiných novinářů nebo politiků se nemohla k okolnostem vraždy Jána Kuciaka vyjádřit osobně na některé z veřejných akcí. Přestože se podle svých slov chce vyvarovat spekulací, v telefonickém rozhovoru připustila, že si nedovede představit jiný motiv vraždy svého kolegy než právě jeho novinářskou činnost.

Spekulací se ale nevyvaroval slovenský premiér Robert Fico. Po víkendovém projevu Andreje Kisky uvedl, že se slovenský prezident snaží využít situace k destabilizaci země. Podle Fica nevznikla Kiskova řeč na Slovensku, rukopis projevu je prý „někde jinde”. Kiska se o víkendu vyslovil pro předčasné volby nebo zásadní rekonstrukci vlády. Slovenská společnost podle něj kvůli vraždě Kuciaka a jeho přítelkyně ztratila veškerou důvěru ve stát.

Z vlády zatím odstoupil Ficův stranický kolega Marek Maďarič, který šéfoval ministerstvu kultury. Strana Most-Híd, která je jednou ze tří vládních stran, vybídla k rezignaci také ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie ale takový krok odmítl.

Premiér Fico po Kiskovi požaduje vysvětlení schůzky s americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem z 20. září minulého roku. „Proč hlava státu šla soukromě k člověku, který má velmi pochybné jméno?” ptal se Fico. Na schůzce podle něj nebyl přítomný ministr zahraničí nebo slovenský velvyslanec.

Premiérem nastíněný scénář byl opozičními politiky označen za konspiraci, případně za ztrátu zdravého rozumu. Podobně reagovala také slovenská média. Sorosovo jméno je tradičně využíváno „alternativními zpravodajskými portály” a v poslední době se do popředí dostalo v jeho rodném Maďarsku, kde Viktor Orbán obvinil Sorose ze záměru zaplavit Evropu migranty.

„Odpoutávání pozornosti konspiračními teoriemi nezbavuje premiéra povinnosti řešit hlubokou politickou krizi, nebo uvolnit místo někomu, kdo to dokáže,” reagoval Kiskův mluvčí Roman Krpelan. Zároveň ujistil, že Kiskův projev byl napsán v Tatranské Javorině.

Reklama

Související témata:

Doporučované