Hlavní obsah

Fico na rozdíl od Kisky nepochopil, jak vážná situace po vraždě novináře je. Měl by odstoupit, vyzývá slovenský tisk

Politolog Pavol Baboš vysvětluje, co Kiska návrhem na obměnu vlády sleduje.Video: Veronika Krátká, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico podle tamního tisku nepochopil vážnost situace ve společnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Některé listy očekávají konec Ficovy vlády, jiné premiéra, ministra vnitra Roberta Kaliňáka a policejního prezidenta Tibora Gašpara vybízejí k demisi.

Článek

„Vražda novináře je tak zásadní tragédie pro demokratickou společnost, že bez vyvození politické a morální zodpovědnosti za stav země a bez následné morální očisty zanechá hlubokou jizvu na duši národa. Prezident Andrej Kiska to pochopil. Premiér této země Robert Fico to stále nechápe,“ napsal list Sme v reakci na nedělní vystoupení prezidenta Kisky, který vyzval k zásadní rekonstrukci vlády, či předčasným volbám.

Hospodárske noviny nejen premiéra Fica otevřeně vyzvaly k demisi. „Odstupte. Premiére Roberte Fico, ministře vnitra Roberte Kaliňáku a policejní prezidente Tibore Gašpare. Přesněji, vámi by to mohlo začít. Je potřeba ukázat, že když se stane tragédie, existuje něco jako zodpovědnost. Byť jen politická,“ uvedl list.

„Vidíme konec Roberta Fica v přímém přenosu. Zdá se, že na Slovensku jsou již jen dva lidé, kterým to nedochází – premiér Fico a jeho ministr vnitra Robert Kaliňák. Stali se symbolem mafie ve vládě, korupce, která je silnější než oni a jež končí vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové,“ napsal list Denník N. Dodal, že řešením vzniklé situace by mohla být i vláda úředníků.

List Pravda zase soudí, že pokud Kaliňák neodstoupí z funkce ministra vnitra, což požaduje opozice i vládní strana Most-Híd, hrozí její odchod z koalice. „Pokud se Robert Kaliňák do týdne nesbalí, sbalí se poslanci formace Most-Híd. Vlastně se už postupně začínají balit a s každým dnem se pro vládní koalici zvyšuje riziko, že se Most-Híd sbalí celý nebo se rozpadne i bez ohledu na to, zda Kaliňák odejde ze svého úřadu či nikoliv,“ míní list, podle kterého je vláda s Kaliňákem jako ministrem vnitra neudržitelná.

Ministr kultury skončí ve středu

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič předal prezidentu Andreji Kiskovi abdikační list, zatím ale zůstane ve funkci ministra. Maďarič oznámil rezignaci kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka minulý týden.

Kiska novinářům řekl, že demisi Maďariče přijme ve středu a že do jmenování nového ministra pověří vedením ministerstva kultury vicepremiéra pro investice a informatizaci Petera Pellegriniho, který je stejně jako Maďarič členem nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

„Ocenil jsem jeho (Maďaričovo) politické gesto a myslím si, že mnozí jiní by si z něj v tomto směru mohli vzít příklad,“ uvedl Kiska.

Reklama

Doporučované