Hlavní obsah

Online: Zastřelený novinář má pohřeb, v Bratislavě rezignoval blízký Ficův spolupracovník

Tisíce Slováků uctily památku zavražděného novináře na shromáždění v Bratislavě.Video: AP

 

Reklama

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák nehodlá odstoupit, nejprve chce zjistit, kdo vzal život novináři a jeho snoubence. Uvedl to v Sobotních dialozích Rádia Slovensko. Slovenská policie v noci na dnešek propustila sedm Italů, které zadržela ve čtvrtek v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Článek

V obci Štiavnik u města Bytča, nedaleko hranic s Českou republikou, pohřbívají nejbližší příbuzní a stovky smutečních hostů zavražděného novináře Jána Kuciaka.

O jeho smrti i dnešním smutečním rozloučení informují média prakticky po celé Evropě, kromě slovenských a českých také například BBC nebo německé on-line deníky.

Fotografie z Kuciakova pohřbu od reportéra deníku Sme Adama Valčeka:

Foto: Adam Valček, Deník Sme

Pohřeb Jána Kuciaka v Štiavniku u Bytče.

Kuciaka a jeho přítelkyni zastřelil zatím neznámý pachatel před více než týdnem v jejich domě. Analytický reportér serveru Aktuality.sk přišel o život těsně před tím, než měl publikovat článek o propojení italské mafie na špičky slovenské politiky.

Slovenská policie pracuje s více verzemi, proč Kuciak a jeho snoubenka přišli o život. Sedm lidí, které zadržela v této souvislosti policie, už bylo propuštěno na svobodu.

„Vyšetřovatel ve čtvrtek zadržel sedm osob jako podezřelé ve smyslu trestního řádu. V zákonné lhůtě (48 hodin), které má k dispozici, prověřoval a zjišťoval skutečnosti potřebné ke vznesení obvinění. Po lhůtě 48 hodin byly osoby ze zadržení propuštěny,” uvedla policie v prohlášení s tím, že podrobnosti poskytovat nebude.

Policejní prezident Tibor Gašpar řekl, že kriminalisté mají další vyšetřovací verzi.Video: Oficiální facebookový profil Policie Slovenské republiky, Facebook, 2.3.2018

Vývoj na Slovensku sledujeme online:

Rezignoval blízký spolupracovník premiéra Fica: Novinář Adam Valček popisuje vývoj na Slovensku v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Rozhovor s novinářem Adamem Valčekem o současné politické situaci na Slovensku.Video: Seznam Zprávy

15:35 - Na Kuciakově pohřbu mluví arcibiskup Stanislav Zvolenský. „Cítím, že mnozí jsou dnes naštvaní. Je to přirozené. To, co se u vás ozývá, je tendence ke spravedlnosti. Když někdo spravedlnost pošlape, rozezvučí se v nás zvon.” - „Máme mnoho otázek a málo odpovědí.”

Foto: SME - Gabriel Kuchta

Hrob zavražděného Jána Kuciaka ve Štiavniku (web deníku Sme).

15:20 - Fico chce mimořádné vystoupení ve vysílání

Předseda vlády Robert Fico oficiálně požádal o mimořádně vystoupení ve vysílání RTVS v neděli 4. března. Ve stejný den vystoupí také prezident Andrej Kiska.

15:00 - Začal pohřeb Jána Kuciaka

V obci Štiavnik se koná poslední rozloučení s novinářem Jánem Kuciakem. Podle zpravodaje deníku Právo jsou na místě stovky lidí, podobně jako při včerejším pohřbu Kuciakovy přítelkyně.

14:35 - „Mě už slova ministra Kaliňáka nezajímají”

Ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská reaguje na fakt, že ministr Kaliňák zatím neodstoupí: „Mě už slova ministra Kaliňáka nezajímají,” vyjádřila se ministryně pro Denník N.

14:05 - Most-Híd svolává Republikovou radu

Současná vládní koalice může podle místopředsedy strany Most-Híd László Sólymosiho fungovat dále jen tehdy, když se přijmou rázné kroky. Rada se bude konat v pondělí 12. března. Důvodem jsou vyjádření ministra vnitra Roberta Kaliňáka, že neodstoupí z funkce, což od čtvrtka požaduje Most-Híd.

„U nás se spouští proces, jdeme do regionů. Chceme slyšet názory členů,” dodal Sólymos.

V straně Most-Híd podle předsedy Bély Bugára přetrvává názor, že ministr vnitra Robert Kaliňák by měl odstoupit.

13:30 - Fico se pře s Deloirem o tom, zda ho vyzval k omluvě novinářům

Generální tajemník organizace Reportéři bez hranic (RSF) Christophe Deloire trvá na tom, že při pátečním setkání v Bratislavě jasně vyzval předsedu slovenské vlády Roberta Fica, aby se omluvil novinářům za dřívější urážky. Fico to ještě v pátek popřel a dnes k tomu vydal prohlášení úřad vlády, které mělo za cíl stanovisko premiéra podpořit.

„Myslíme si, že byste měl vyjádřit lítost a omluvit se za to, že jste několikrát urazil novináře,” řekl podle Denníku N Deloire na schůzce s Ficem, která se uskutečnila po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka. Zúčastnili se jí rovněž zástupce OBSE pro svobodu médií a zástupkyně Evropského centra pro svobodu tisku a médií.

Následně Fico vydal prohlášení, v němž vyjádřil politování nad „dezinterpretací obsahu setkání”. Podle něj žádná výzva k omluvě na něm nezazněla. Dnes úřad vlády vydal prohlášení s „přepisem konkrétního vyjádření Deloira od oficiálního tlumočníka”, v němž výzva zmíněna není.

„Vypadá to tak, že slovenský premiér Robert Fico popírá, že jsem ho vyzval, aby vyjádřil lítost a omluvil se. Další zdroje potvrdí, že jsem to během setkání učinil dvakrát a bez jakékoli dvojznačnosti. Byl bych rád, aby se nesnažil oponovat pravdě,” reagoval dnes Deloire na svém twitterovém účtu.

12:40 - Kaliňák neodstoupí. Důležité je zjistit, kdo a proč vzal život dvěma lidem

V Sobotních dialozích Rádia Slovensko debatovali ministr vnitra Robert Kaliňák a poslanec Milan Krajniak. Na úvod se moderátor zeptal Kaliňáka, kolik lidí ještě musí zemřít, aby cítil politickou odpovědnost.

„Kolik lidí ještě musí zemřít, abyste cítili něco, čemu se v civilizovaných zemích říká politická odpovědnost?” zeptal se moderátor Branislav Dobšinský ministra vnitra.

„Myslím, že zjednodušují a zlehčují smrt těch mladých lidí. Pro mě je nejpodstatnější, abychom zjistili, kdo to byl a proč. Všechny ostatní věci nás budou trápit potom,” odpověděl ministr.

12:00 - Premiéra Fica opouští jeho nejbližší spolupracovník

Z úřadu vlády odchází k 1. dubnu dlouholetý spolupracovník premiéra Roman Šipoš. Dal kvůli vraždě novináře Kuciaka výpověď. Potvrdil to Denníku N.

10:30 - Slovenská policie potvrdila, že Italy propustila

Jedním z mužů, kteří byli ve čtvrtek zatčeni při policejních raziích na východě Slovenska, je Antonino Vadala. O něm média v souvislosti s vraždou Kuciaka psala, že má údajně blízko k obávané italské mafii 'Ndrangheta.

Tvnoviny.sk rovněž napsaly, že vyšetřovatelé při domovních prohlídkách našli dvě krátké střelné zbraně, držené legálně, a poslali je na expertizu. Odborníci by je měli porovnat s veškerým materiálem, který byl v souvislosti s dvojnásobnou vraždou zajištěn.

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelil minulý týden neznámý pachatel v jejich domě v obci Veľká Mača. Policie za nejpravděpodobnější motiv zločinu označila investigativní novinářskou práci oběti.

Kuciak ve svém posledním, nedokončeném článku kromě jiného popsal činnost italských podnikatelů spojovaných s mafií na východním Slovensku a také údajné vazby na spolupracovníky premiéra Roberta Fica.

Na Slovensku se odpoledne uskuteční pohřeb Jána Kuciaka, kterého společně se snoubenkou minulý týden někdo zavraždil. Smuteční rozloučení by se mělo konat ve tři hodiny odpoledne v rodišti novináře, ve Štiavniku v Žilinském kraji.

Zpravodajka ČRo Pavlína Nečásková o smutečním rozloučení s Jánem Kuciakem.Video: Silvie Friedmannová

Reklama

Doporučované