Hlavní obsah

Z e-mailu Babišova syna přišla zpráva: Pomozte mi, chci vypovídat

Mimořádné studio Seznam: Vývoj v kauze syna premiéra Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš označil v reakci na Zvláštní vyšetřování svého syna za nevěrohodného schizofrenika, jehož výpovědi nelze věřit. Z e-mailu Andreje Babiše mladšího, který sám poskytl reportérům Seznamu a dosud na něm odpovídal na otázky, dnes dopoledne dorazila překvapivá reakce: Můj otec lže, chci vypovídat o svém únosu, přeji si být v kontaktu s policií.

Článek

„Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem‘ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem‘ ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem také, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu‘. Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený (v psychiatrické léčebně)‘, je druhá. Přeji si být telefonicky v kontaktu s Policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska. Možná mi to za ten trik se skrytou kamerou vybavíte.“

Andrej Babiš mladší nyní žije s matkou ve Švýcarsku. Policie jej chce vyslechnout coby klíčovou postavu kauzy Čapí hnízdo.

Redakce zprávu předala státnímu zastupitelství, které dozoruje obnovené vyšetřování juniorova zmizení na okupovaný Krym. To se odehrálo loni v září poté, co policie spustila hlavní fázi vyšetřování dotační kauzy českého premiéra.

Zvláštní vyšetřování: Otec chtěl, abych zmizel. Drželi mě na Krymu. Reportéři Seznamu našli Babiše juniora.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Policie už na svém twitterovém účtu uvedla, že je připravena s Babišem mladším komunikovat.

Aféra Čapí hnízdo současného premiéra se táhne déle než dva roky. Obhajoba stíhaného Andreje Babiše v případu zneužití padesátimilionové dotace pro malé podnikatele stojí na tom, že Čapí hnízdo nepatřilo jemu a Agrofertu, ale jeho dětem. Svědectví Babiše juniora je proto zásadní.

Z vyjádření policie je zřejmé, že korunního svědka nemá nijak pod dohledem. Byť – vzhledem k prohlášení juniora – existuje riziko, že se ho někdo může snažit ovlivnit.

Státní zástupce i kriminalisté tvrdí, že věděli, že se Andrej Babiš mladší zdržuje ve Švýcarsku. Přesto ho dosud ve vyšetřování možného dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo nevyslechli ani zatím oficiálně nepožádali švýcarskou prokuraturu o mezinárodní spolupráci.

Přitom jedině prostřednictvím tamních orgánů mohou Babiše mladšího, který má švýcarské občanství, vyslechnout.

Jak vysvětlují dlouhou prodlevu? „Při vyhotovení a podání žádosti o právní pomoc musí policejní orgán a státní zástupce respektovat zákonné postupy, které jsou vytyčeny normami upravujícími právní pomoc,” řekl ve středu na dotaz Seznamu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. „V rámci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je prováděno více úkonů tak, aby byl komplexně naplněn účel přípravného řízení.“

Otázky pro mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbalu: Proč dosud nikdo nemluvil s Andrejem Babišem mladším?Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované