Hlavní obsah

Z národního hrdiny jsem národní padouch, říká Babišova ministryně. Síla odporu ji zaskočila

Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Marie Benešová se navzdory nesouhlasu tisíců Čechů stala ministryní spravedlnosti ve vládě Andreje Babiše.

Reklama

Marie Benešová se navzdory nesouhlasu tisíců Čechů stala ministryní spravedlnosti ve vládě Andreje Babiše. Co o tom řekla v prvním rozhovoru po jmenování?

Článek

Proč jste se rozhodla kývnout na nabídku stát se ministryní spravedlnosti?

To je otázka do pranice, protože zpočátku jsem o tom neuvažovala. Ale bohužel v justici dlouho pracuji a znám její neduhy a myslím si, že to je možnost, jak tomu ještě pomoci.

O tom, že budete ministryní, se intenzivně spekulovalo posledních skoro 14 dní. Můžete popsat, jak dlouho jste ve skutečnosti o účasti ve vládě vyjednávala?

Bylo to dost náročné a trvalo to déle než 14 dní.

Dobře, 14 dní se o tom mluvilo víceméně veřejně.

To spekulovala média. Ale bylo to opravdu delší.

A jak dlouho jste se tedy rozhodovala?

Tak zvažovala jsem to, protože už mám poměrně vysoký věk (Marie Benešová těsně před oznámením nominace do vlády oslavila 71. narozeniny – pozn. red.). Na druhou stranu mi bylo řečeno, že mám zkušenosti. Hlavní roli sehrálo mysím to, že vstupuji do rozjetého vlaku, že to není na celé to období, že to bude v podstatě dva roky a že něco za ty dva roky můžeme posunout k lepšímu. A ráda bych také vychovala nějakého nástupce.

Jeronýma Tejce?

Řekla jste to vy. Třeba to bude někdo jiný, ale měla bych ráda někoho, koho označím, že by byl jako nástupce vhodný. Tečka.

Takže kdyby Andrej Babiš znova vyhrál volby, tak už…

Ano, také bych měla ráda budoucího nástupce, který by kontinuálně navázal, protože já tady další období už určitě nebudu.

Jaká byla vaše hlavní pochybnost v rozhodování jít do vlády?

Neznalost prostředí. Seznamujete se s novými lidmi. Já jsem v minulosti pracovala v rámci ČSSD, tady je trošku jiný styl.

Myslíte styl hnutí ANO a jeho předsedy?

Dá se říct. Ale s panem premiérem jsem se znala z minulosti. Vím, že on je nesmírně operativní a když se mu něco nelíbí, dá to také najevo. Takže takový byznys styl. A ten jsem zase poznala v advokacii, takže to mi rozhodně nevadí.

Okolnosti vás nezviklaly? To, že vaše nominace do vlády byla oznámena den poté, co policie uzavřela vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a navrhla Andreje Babiše obžalovat?

Prosím vás, to není dotaz na mě, jo? To je dotaz na premiéra. Ale možná, kdyby se rozhodl dřív, bylo by to jinak.

Narážíte na protesty veřejnosti? Čekala jste je?

Byla jsem tím překvapena. Protože z národní hrdinky po kauze katarský princ jsem vstoupila do národního padoucha. Rovnou. A ti lidé o mně nic nevědí… Včera (v pondělí tohoto týdne, rozhovor se odehrál v úterý – pozn. red.) jsem viděla na náměstí mladé lidi a troufám si odhadnout, že kolikrát ani nerozeznají rozdíl mezi státním zástupcem a soudcem… Ale nechci to komentovat, je to jejich právo, takže si zaprotestovali.

Speciál Seznamu k demonstracím proti Andreji Babišovi a změnám v justici.Video: Seznam

Jste od posledních voleb už čtvrtým ministrem spravedlnosti za ANO. Věříte, že to dotáhnete do konce volebního období?

S ničím nepočítám, náhody se vždycky mohou přihodit a nevíte, co přinese další vývoj.

Váš předchůdce tu vydržel necelý rok. Myslíte, že něco dělal špatně?

To nebudu vůbec hodnotit, protože já ho znám jako skvělého legislativce a legislativce já vždycky chráním. Okamžitě jsme se domluvili, že dostane zpátky původní místo. Já nebudu hodnotit, co dělal špatně, to není dotaz na mě.

Takže si počínal dobře?

No… Já nevím, co mohl dělat špatně, to skutečně nebudu hodnotit. Já jsem to ani nějak blíž nesledovala, měla jsem jiné povinnosti. Vím, že zákony předkládal, ty jsou rozdělané, že by byl nějaký skluz, nemohu říct.

Vraťme se k okolnostem, za nichž byla vaše nominace oznámena. Chtěla jste třeba od pana Babiše nějaké záruky, že vám nechá volnou ruku, že vám do toho nebude mluvit?

První, co pan Babiš řekl, bylo, že mi nebude zasahovat do práce. On dobře ví, že svoji kauzu nemůže ovlivňovat, a také dobře ví, že já nemůžu ovlivňovat jeho kauzu. Ministr spravedlnosti nemá co chodit do rozdělaných, živých kauz. To ví každé malé dítě. Tak nevím jako, proč se spekuluje, co by kdyby.

Ono je spíš dobré znát vaše stanovisko…

Já to nikdy nedělala, já jsem nikdy do živých kauz nezasahovala. Překvapuje mě, že to vůbec někoho napadá. Já jsem vždycky razila heslo: Padni, komu padni. A vždycky jsem se snažila to dodržovat, už za té své první funkce. A také padalo. To jste snad viděli, že padalo.

A kdyby pan Babiš za vámi přišel?

No tak mu vysvětlím, že to nejde.

Andrej Babiš uvádí Marii Benešovou do úřadu.Video: Seznam Zprávy

S panem Babišem se dobře znáte. Jak dlouho? Kdy jste se potkali poprvé?

Já ho poznala jako úspěšného podnikatele. Ještě za vlád sociální demokracie. Takže jsme se letmo pozdravili a potom jsme se víc poznali ve Sněmovně.

Takže vás nepozval do vlády z nějakého dávného přátelství?

Tak já jsem k němu na kávu nechodila. To v žádném případě. Seznámili jsme se postupně na různých společenských akcích. Ale to bylo takové letmé přátelství.

Než jste byla jmenována, říkala jste, že se s vámi také radil nebo konzultoval určité otázky…

Ano.

Můžete říct, jaký měly charakter?

Ano, on je velmi zvídavý. Uváděl sice čtyři ministry, ale mnoho o tom resortu neví. A vždycky, když má nějakou pochybnost, radí se s více lidmi. Já jsem si říkala přítel na telefonu. Když potřeboval neformálně něco probrat a zeptat se na názor, zavolal nebo se ozval.

Můžete to ještě víc upřesnit? Šlo o záležtosti advokacie nebo chodu ministerstva? Nebo…

Třeba zrovna jsme probírali možnosti oddlužení. Zálohové výživné jsme si rovněž třeba řekli, protože on velmi dobře věděl, že se mi moc nelíbí, že by měl tuto povinnost za tatínky suplovat stát.

Takže že by třeba vás žádal třeba přímo o advokátní služby…

Ne, to v žádném případě. Naše firma pro něj nikdy nedělala.

Byla vaše známost s panem Babišem důvodem, proč jste před lety v Poslanecké sněmovně hlasovala proti jeho vydání?

Ale paní redaktorko, to se zase jenom vytahuje. Mně vadilo, že se vždycky něco nastřelí a pak to dopadá jinak. Začalo to poslankyní Kailovou (byla vyšetřována v případu vítání občánků v Ústí – pozn. red.). A můžu vám říct, že mě i mrzelo, že jsem hlasovala pro vydání toho poslance, jak se jmenuje ten…

…Svoboda.

Svobody. Protože ta Opencard rovněž není čistá. No a pan Babiš byl vlastně až poslední v řadě.

Jakou roli ve vašem jmenování sehrál Hrad?

Žádnou. Pan prezident neměl tušení a já jsem neměla vůči němu čisté svědomí, že jsem mu to neřekla. Ale bohužel někdy musíte tajit.

Takže tajila jste to i před Milošem Zemanem, jehož jste poradkyní?

Já jsem nevěděla, pro koho se pak premiér rozhodne, tak jsem nechtěla zbytečně plašit. Ale vůči panu prezidentovi to nebylo ode mě zrovna asi pěkné.

Takže jste to vůbec nekonzultovala?

Ne, vůbec, s Hradem vůbec, já jsem si naopak říkala: Ježíš, jak ten se k tomu postaví.

A co vám na to Miloš Zeman řekl, když se to dozvěděl?

Potom já už jsem u toho nebyla, to už si řekli s premiérem sami.

A co řekl vám?

Mně už nic, dneska mi pogratuloval a v pohodě. Byl gentleman. Přešel to taktně.

Jaké máte vztahy s prezidentovými blízkými spolupracovníky?

Korektní, v rámci práce. Nic víc, nic míň.

Co jste říkala tomu, že prezidentův kancléř navštěvoval soudce kvůli některým případům?

To šlo mimo mě. Úplně. Podívejte, já pamatuju prezidenta Havla, také se konzultovalo se soudci, akorát se to asi tehdy odehrávalo trošku v jiné rovině. Takže pan Mynář zvolil asi, takovou, jak bych to nazvala, nevhodnou taktiku. Já jsem přesvědčená, že soudce neovlivňoval, ale mohlo to být takto chápáno.

A myslíte, že je neovlivňoval on, nebo že se oni nenechali ovlivnit?

No obojí. Nenechali se ovlivnit a myslím si, že ani on by si to netroufl. Má rozpoznávací schopnost, proboha.

Reklama

Doporučované