Hlavní obsah

Z objednání vraždy novináře Kuciaka obvinili tlumočnici z italštiny, na další podezřelé uvalili vazbu

Foto: Seznam Zprávy

Právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic v nedělní diskusní relaci televize Markíza řekl, že Zsuzsová byla spíše zprostředkovatelkou vraždy a že vrah hlavního zadavatele činu možná vůbec neznal.

Reklama

Slovenská policie obvinila ženu zadrženou v případu zastřelení novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, že si dvojnásobnou vraždu objednala. Napsal to v neděli list Denník N. Podle něj ale obviněná nemusí stát na vrcholu celého gangu a jako zprostředkovatelku ji zřejmě využil hlavní zadavatel vraždy.

Článek

Žena, kterou je podle médií Alena Zsuzsová z jihoslovenského Komárna, je jednou ze čtyř obviněných v kauze Kuciakovy vraždy. Policie ji zadržela v pátek, tedy o den později než další tři muže z jižního Slovenska, již pak byli obviněni z vraždy a dalších deliktů. Prokurátor navrhl soudu, aby na všechny obviněné uvalil vazbu.

Právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic v nedělní diskusní relaci televize Markíza řekl, že Zsuzsová byla spíše zprostředkovatelkou vraždy a že vrah hlavního zadavatele činu možná vůbec neznal.

Podle Markízy se Zsuzsová, tlumočnice z italštiny, dobře zná s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem, jenž je ve vazbě kvůli jiném případu a o kterém Kuciak rovněž psal. Kočner loni Kuciakovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy.

Kuciak v nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií, a o vazbách jednoho z nich – Antonina Vadaly – na blízké spolupracovníky bývalého premiéra Roberta Fica. Vadalu slovenské úřady mezitím vydaly do Itálie k trestnímu stíhání pro podezření z drogových deliktů. Kuciak se věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly také lidí označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.

Slovenský soud uvalil vazbu na obviněné

Soud na Slovensku v neděli poslal do vazby všechny čtyři obviněné v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. „Na návrh prokurátora o tom rozhodl soudce Specializovaného trestního soudu, který se v zemi zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy,“ sdělila mluvčí soudu Katarína Kudjáková. Dodala, že tři ze čtyř obviněných podali vůči rozhodnutí o vazbě stížnost, o které bude rozhodovat nejvyšší soud.

Mezi obviněnými jsou podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček a také podnikatel Zoltán Andruskó. Trojici mužů elitní policejní jednotka zadržela ve čtvrtek. O den později k nim přibyla podnikatelka Alena Zsuzsová.

Důvodem vazby u většiny z obviněných je obava z možného útěku, ovlivňování svědků a pokračování trestné činnosti. U Andruska, který jako jediný stížnost proti vazbě nepodal, soud ze zmiňovaných třech vazebních důvodů neshledal možnost ovlivňování svědků obviněným. Stížnost proti uvalení vazby nemá odkladný účinek.

Vražda novináře Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové letos v únoru v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy na Slovensku vyvolala největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Policie i prokuratura dříve oznámily, že důvodem Kuciakovy vraždy byla jeho novinářská práce.

Reklama

Doporučované