Hlavní obsah

Za 40 let byla nemocná jen 4 dny. Pak přišla vážná nemoc. A pojišťovna odmítla platit

Záhady Josefa Klímy z 24. října 2019: Za 40 let byla nemocná jen 4 dny. Pak přišla vážná nemoc. A pojišťovna odmítla platit.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Dagmar Kučerová onemocněla vzácnou plicní chorobou, čeká na transplantaci a potřebuje drahý lék, aby čekání vůbec přežila. VZP jej odmítla hradit.

Článek

„Nikdy jsem nebyla nemocný člověk. V nemocnici jsem byla jen, když jsem rodila. Jinak nikdy nic. A pak se mi tohle stalo… A oni mi tu léčbu zamítli,“ říká Dagmar Kučerová. Žena, která před pár lety onemocněla velmi závažným pneumologickým onemocněním.

Idiopatická plicní fibróza je nemoc, která má pomalý, plíživý nástup a jejím samotným počátečním příznakům by asi jen málokdo věnoval zvýšenou pozornost. „Přišla jsem na to tak, že se mi při chůzi začalo hůř dýchat, a pak už jsem neudýchala skoro nic. Tak jsem šla k doktorovi, co mi je,“ popisuje.

Bohužel přišla ve chvíli, kdy už nemoc naplno propukla. Nutno dodat, že samotné diagnostikování není podle odborných lékařů v počátečních stádiích zcela jednoduché. Změny na plicích třeba nejsou na rentgenu běžně viditelné. To, co tato nemoc způsobuje, je vazivovatění samotných plící, což má za následek, že pomalu přestávají plnit svoji funkci. Léčba bohužel zcela možná není.

I Dagmar Kučerová slyšela z úst lékařů, že toto onemocnění je smrtelné. Jedinou její šancí je transplantace plic. Aby se ale průběh nemoci zpomalil a ona sama měla šanci se transplantace dožít, byl jí doporučen lék Esbriet, který je za určitých podmínek hrazen zdravotní pojišťovnou.

Dle kritérií VZP, jejíž je paní Kučerová klientem, ale ona sama limity dané pojišťovnou nesplnila, a žádost o proplácení léku jí byla ze strany VZP zamítnuta. A tak stála před volbou, zda drahý lék platit ze svého a zvýšit své šance dočkat se transplantace, či rezignovat a zvolit jistou smrt.

Jak dopadlo její rozhodování, jaká kritéria stanovená zdravotní pojišťovnou nesplnila, a jak se k etickému problému ponechat pojištěnce svému osudu staví sama VZP? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované