Hlavní obsah

Za korupci dostala bývalá bangladéšská premiérka pět let vězení. Zpronevěřila přes pět milionů korun

Bangladéšský soud poslal na pět let do vězení za korupci bývalou premiérku.Video: AP

 

Reklama

Bangladéšská expremiérka a zároveň předsedkyně opoziční strany byla odsouzena k pěti letům vězení. Měla ukrást přes pět milionů korun, obvinění ale odmítá. Soud doprovázely střety opozičních aktivistů s bezpečnostními složkami.

Článek

Bývalá bangladéšská premiérka a hlavní představitelka opozice Bégam Chálida Zijáová byla ve čtvrtek odsouzena k pěti letům vězení. Informovala o tom agentura AFP. Prokuratura expremiérku, jejího syna a čtyři asistenty obvinila z toho, že ukradli 21 milionů bangladéšských tak (v přepočtu 5,2 milionu Kč) ze zahraničních dotací na sirotčinec.

Prokuratura původně žádala pro bývalou premiérku doživotní vězení. Zijáová a opoziční Bangladéšská nacionalistická strana (BNP), jíž politička předsedá, ale tvrdí, že jde o politický proces. Obvinění jsou prý součástí komplotu proti expremiérce a její rodině s cílem vyšachovat je z politiky. Podle BNP policie v posledních dnech zatkla přes tři a půl tisíce příznivců opozice.

Odsouzená Zijáová pravděpodobně nebude moci kandidovat v prosincových volbách, což pozici strany BNP oslabí, napsala agentura AP.

Čtvrteční zasedání soudu se neobešlo bez řady protestů opozičních aktivistů. Bangladéšská policie k rozehnání tisíců demonstrantů v ulicích hlavního města Dháky použila slzný plyn. V klíčových městech byly nasazeny tisíce členů bezpečnostních sil. Jen v samotné Dháce dohlíželo na pořádek deset tisíc mužů a pro množství kontrolních stanovišť byla jindy hustá doprava jen řídká.

Jak Zijáová, tak stávající premiérka Šajch Hasína Vadžídová jsou příbuzné dřívějších vůdců země. Bangladéšskou politiku ovládají už přes dvě desetiletí, po něž spolu bez ustání soupeří. Jejich rodiny se vzájemně podezírají z podílu na vraždách rodinných příslušníků.

Tárik Rahmán, syn odsouzené političky a patrně i její dědic v hierarchii dynastické politiky, nyní žije v Londýně a je proti němu vedeno několik procesů.

Reklama

Doporučované