Hlavní obsah

Za kulisy „aprílové“ komunikace vlády: zmatek působí tři hlavy na jednom krku

Foto: vlada.cz

„Úplně zbytečně to vypadá, že nevíme, co děláme, což není pravda. Chybí nám komunikační koordinovanost,“ řekl Seznam Zprávám jeden ze členů vlády.

Reklama

Je potřeba komunikačně sjednotit tři týmy, které řeší pandemickou krizi. Jinak hrozí, že se bude opakovat chaos, který v pondělí předvedla vláda Andreje Babiše.

Článek

Bylo to informačně divoké pondělí, které českou veřejnost muselo zmást. Když si to shrneme, informační vývoj byl následující.

Nejdříve se lidé z úst epidemiologa Romana Prymuly dozvěděli, že část zdravé populace by se měla takzvaně promořit koronavirem. Nato vystoupil v Radiožurnálu premiér Andrej Babiš (ANO), který řekl, že Prymulova myšlenka je riskantní a neumí si to představit. Dodal, že Česko půjde cestou takzvané chytré karantény.

Do toho promluvil vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a k Prymulově návrhu uvedl, že by šlo o významnou změnu ve vládní strategii boje proti koronaviru, čemuž by tedy měla předcházet odborná diskuse.

Večer po jednání vlády už zazněl jednotný hlas, který sdělil, že k částečnému promoření bude vlastně docházet přirozenou cestou tím, jak vláda bude postupně a uvážlivě uvolňovat současná bezpečnostní opatření.

Proč takové vyjádření nemohlo přijít rovnou? Proč se zbytečně rozdmýchaly emoce a pocit, že vedoucí činitelé neví, co dělá pravá a levá ruka?

Tři hlavy

Seznam Zprávy mluvily s několika členy vlády a lidmi blízkými vedení Sněmovny, z jejichž vyjádření vyplynulo, že důvody zmatené a často nejednotné komunikace jsou v zásadě dvojí.

Za prvé nyní existují tři týmy, které projednávají bezpečnostní a ekonomická opatření v boji proti covid-19.

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula vede vládní poradní uskupení sestavené primárně z expertů s názvem Centrální řídící tým COVID-19. Ministr vnitra Jan Hamáček šéfuje Ústřednímu krizovému štábu. A pak je tu premiér a vláda.

V posledních dnech se několikrát stalo, že z každého celku vypadl nějaký názor a návrh postupu, který však nebyl komunikačně nijak koordinovaný. Často šlo o drobné detaily a pouhá nedorozumění, navenek to však vyvolávalo dojem, že vedení země neví, co dělá.

„Je problém, že tu jsou vlastně tři hlavy, které je potřeba během dne komunikačně nějak sjednotit. Úplně zbytečně to pak vypadá, že nevíme, co děláme, což není pravda. Chybí nám komunikační koordinovanost,“ řekl Seznam Zprávám člen vlády, který si nepřál být jmenován.

Do toho všeho se kolem ministra vnitra Hamáčka a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) formují expertní ekonomické týmy, které mají radit, jak zvládnout nastupující ekonomickou krizi. Lze předpokládat, že jejich názory a výstupy se budou rovněž lišit.

Kde je režisér?

Další z ministrů, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že srozumitelnosti vládní komunikace směrem k veřejnosti by pomohlo, kdyby se někdo chopil funkce režiséra. Někoho, kdo během dne a po různých jednáních sjednotí výstupy všech týmů a navenek pak promluví jednotným hlasem.

To by měla být úloha pro premiéra, jenže je zřejmé, že často jde a nadále půjde o nepopulární sdělení a opatření, za kterými nechce být premiér primárně vidět. I proto chodí v poslední době na tiskové konference za ANO jen ministři nominovaní za jeho hnutí.

„Režisérská role bude ještě potřebnější v příštích týdnech. Proti sobě budou dvě filozofie, jak dále postupovat a jak mírnit dopady současné krize. Na jedné straně ekonomové, kteří budou mít nějaký názor, jak se z krize vymanit, naproti tomu epidemiologové, jejichž pohled na další kroky se může dost lišit. Úkolem dirigenta, ideálně premiéra, by mělo být tyto vize vyladit a zvolit kompromisní směr. To ale může stát nějaké body popularity,“ zhodnotil pro Seznam Zprávy politik blízký vedení Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované