Hlavní obsah

Za kulisy korupční kauzy hnutí ANO: Faltýnek, jeho lidé, jeho schůzky

Reportéři Seznamu: S Tomášem Svobodou o policejní razii, brněnském ANO a Jaroslavu Faltýnkovi.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Policie zatím v případu údajně uplacených zakázek obvinila devět lidí. Mezi nimi i politiky, kteří mají přímé vazby na druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka.

Článek

Pokud se dosud objevil skandál spojený s hnutím ANO, obvykle se jednalo o kauzy spojené přímo s lídrem partaje premiérem Andrejem Babišem. Rozsáhlá policejní akce z kraje března však přepsala dějiny strany, která do politiky vstupovala s nálepkou bojovníků proti korupci. Do příběhu ohnutých zakázek a korupce na jižní Moravě, o nichž se mluví v policejních protokolech, je zapleteno hned několik členů vládního hnutí. A policisté se na domovní prohlídky vypravili i do domova stranické dvojky, místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.

Zatím je v příběhu devět obviněných. Jde o politiky z brněnské radnice Brno-střed a na ně napojené podnikatele. Vyšetřovatelé je viní z účasti na zločinecké organizované skupině, sjednání výhod při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Část obviněných zůstala ve vazbě, mezi nimi i politici hnutí ANO Jiří Švachula a Petr Liškutin.

„Pro ANO je to nepříjemné v tom, že tito lidé jako pan Švachula byli do hnutí ANO dosazeni Jaroslavem Faltýnkem. On je tam přivedl, je tam jasná návaznost,“ říká brněnský reportér Seznamu Tomáš Svoboda. „Zároveň nelze pominout, že v Brně je docela vlivným člověkem i syn Jaroslava Faltýnka Jiří, který měl velmi blízko k lidem, kteří jsou obvinění a teď sedí ve vazbě.“

Sám Faltýnek z ničeho obviněn není. Znamená to, že je druhý muž hnutí ANO z případu „venku“? „Je těžké předjímat další policejní kroky. Nicméně určitě není z kauzy venku, protože tak, jak má problém teď vysvětlit, jakým způsobem a proč zprostředkovával různé schůzky, bude muset vysvětlovat i to, proč se nějaký politik baví s antimonopolním úřadem o tom, jak má něco dopadnout,“ soudí Svoboda.

Jak dalece poškodila aféra hnutí ANO v Brně? „ANO vzniklo jako protikorupční hnutí a tohle, co se děje v Brně, je pro ně obrovský problém. Hnutí v Brně si u veřejnosti – alespoň v předchozím volebním období – vedlo velmi dobře. Mělo svého primátora Petra Vokřála, který byl velmi oblíbený. Nicméně pak přišla série pro ně nepříjemných překvapení a vyústilo to až v tuto aféru.“

Co se teď v brněnském ANO děje a jak vypadal podle policejního vyšetřování korupční systém přidělování zakázek? Odpovědi v úvodním rozhovoru Tomáše Svobody s novinářkou Sabinou Slonkovou.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu 26. března 2019 (celý pořad): ANO, máme skandál: Za kulisami velké korupční kauzy v hnutí Andreje Babiše. Sirotky v Česku nechceme? A čeští elfové. Video: Sabina Slonková

Reklama

Doporučované