Hlavní obsah

Faltýnek se v úzkých zaklínal emocemi a „nejlepším” ministrem Ťokem

O co jde v kauze mýtného.Video: Kateřina Zemanová

 

Reklama

Jaroslav Faltýnek měl poslancům vysvětlit, proč zasahoval do tendru na mýto a proč se pokoutně scházel se šéfy Kapsche a antimonopolního úřadu. Místo argumentů nabídl kolegům ve Sněmovně emotivní příběh o nejlepším ministru dopravy.

Článek

Nula. Přesně tolikrát ministr dopravy Dan Ťok zmínil při svém vystoupení před poslanci kvůli tendru na mýto šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Muže, o kterého se teď právě kvůli zakázce na správu mýta zajímá policie. Muže, který své schůzky se šéfem Kapsche a antimonopolního úřadu v posledních dnech obhajoval právě tím, že chtěl pro Ťoka zachránit místo v Sobotkově vládě.

Hned na úvod své asi desetiminutové řeči přitom Ťok zdůraznil, že jeho ministerstvo policie z ničeho nekalého nepodezřívá. „Nic nenasvědčuje tomu, že by předmětem vyšetřování mělo být prodloužení smlouvy k mýtnému,“ prohlásil.

Ani slovo o Faltýnkovi, o jeho roli v tendru, o jeho hotelových schůzkách. Ani zmínka o tom, že by Faltýnek měl jeho pověření jednat jménem zadavatele zakázky. V Ťokově vystoupení nezazněla ani jediná věta, která by potvrzovala předchozí Faltýnkova vysvětlení.

V o to větším kontrastu bylo následné vystoupení hlavního aktéra kauzy, prvního místopředsedy hnutí ANO a šéfa jeho poslanců Jaroslava Faltýnka.

Jméno nejdéle sloužícího ministra dopravy z hnutí ANO v jeho proslovu padalo stejně často jako slovo mýto.

„Pan ministr ušetřil našim občanům 15 miliard korun. Faltýnek s týmem ministra dopravy v roce 2016 spoluvyjednal slevu 1,5 miliardy na tři roky. Pan ministr Ťok v otevřeném neutrálním řízení vybral vítěze, čímž ušetřil státu zhruba 15 miliard korun,“ ukazoval Faltýnek na ministra za svými zády.

Konkrétní vysvětlení toho, proč se v době trvání tendru sešel na soukromé hotelové schůzce mezi čtyřma očima nejprve s šéfem Kapsche Karlem Feixem a následně se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem, však Faltýnek poslancům nenabídl.

Místo toho zopakoval, že do celé věci vstoupil proto, aby situaci zachránil. „ANO hrozila ostuda, že mýtné nezvládlo, proto do toho vstoupil. Sám jsem si vzal tento mandát, nežádal jsem o něj pana ministra. Jsem za svůj život aktivního lobbisty zvyklý řešit problémy okamžitě.”

Otevřeného zastání se však od Ťoka ani po slovech chvály nedočkal. Ministr se po celou dobu diskuze přímo k jeho roli v případu nijak nevyjádřil.

Nijak tak nezmírnil svá poslední vyjádření, která na Faltýnkovu adresu řekl po pondělním jednání vlády. „Je to krajně nestandardní. Nemyslím, že je úlohou kohokoliv v politice jednat s účastníky soutěže,“ prohlásil na Faltýnkovu adresu.

O den později pak pro deník Právo řekl, že o schůzkách, o které se zajímá policie, nic nevěděl. „Pověření od nás neměl. O těchto posledních jednáních jsem určitě nevěděl.“

Jak Faltýnkova snaha odvést pozornost, tak Ťokovo odmítnutí jakkoliv se stranického kolegy zastat, naznačují, že jsou si oba vědomi vážnosti situace. Přestože policie Faltýnka zatím z ničeho neobvinila.

Podle informací deníku Právo ale detektivové Faltýnka podezřívají, že se snažil výsledek tendru na nového správce mýtného systému zvrátit ve prospěch právě společnosti Kapsch. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mimo jiné to, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ cituje Právo vyšetřovatele, kteří si Faltýnkovy dvě schůzky z 10. listopadu 2017 v brněnských hotelech Holiday Inn a Voroněž nahráli.

Jen opatrně se pak během odpoledních interpelací zastal své pravé ruky i premiér Andrej Babiš, kterého k reakci na Faltýnkovu kauzu vyzval lídr ODS Petr Fiala.

„Faltýnek není ani stíhán, není ani obviněn. To je kauza dvou lidí z ÚOHS, kteří jsou stíháni. A generálního ředitele Kapsch,“ prohlásil šéf hnutí ANO. Jedním dechem však zopakoval, že korupčníky v protikorupčním hnutí nestrpí. „Jsme určitě protikorupční hnutí, nekompromisně se zbavujeme všech takových, kteří se chovají nepatřičně. U nás platí padni komu padni a kdo pochybí, v hnutí ANO skončí.”

Reklama

Doporučované