Hlavní obsah
Online

Online: „Ťok je lepší než já, mandát řešit mýtné jsem si vzal sám,“ Faltýnek ve Sněmovně zaskočil poslance

Sněmovna debatuje o schůzkách Jaroslava Faltýnka k mýtnému.Video: PSP ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna projednávala mimořádný bod: schůzky Jaroslava Faltýnka k tendru na mýtné.

Článek

Poslanci se ve Sněmovně zabývali podezřeními z ovlivňování tendru na výběr dálničního mýta. V případu figuruje i předseda poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který slíbil, že situaci vysvětlí.

Faltýnek zopakoval, že do jednání o dálničním mýtném vstoupil v létě 2015 kvůli hrozbě někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že odvolá ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Kauza mýto nebo kauza Faltýnek, jak místopředseda vládního hnutí řekl dnes před poslanci, je politický boj.

„Nikdy jsem neřekl, že jsem měl mandát od koaliční rady nebo dopravní koaliční rady. Já jsem si ho sám vzal,“ uvedl Faltýnek, v jehož obydlích před týdnem zasahovali policisté. Byli i v sídlech Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a společnosti Kapsch, která dosud mýtný systém pro stát provozuje.

„Policie dělá svoji práci a já jsem jí poskytl maximální součinnost. Jsem připraven tak postupovat i nadále,“ poznamenal k tomu Faltýnek.

Na debatu o mýtném měli poslanci dvě hodiny, bod se jim nepodařilo projednat až do konce, budou tedy pokračovat jindy.

Policie kvůli ovlivňování zakázek zasahovala před týdnem na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila.

Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky firmy Kapsch Karla Feixe z korupce. Faltýnek s oběma muži jednal.

  • Babiš odpovídal na mýtnou kauzu při interpelacích

    Předseda ODS Petr Fiala se při interpelacích ptal premiéra Andreje Babiše na kauzu mýtného, místopředsedu Faltýnka a obviněného radního za ANO v Brně-střed Jiřího Švachulu. „Vy jste dovolili nechat v roce 2006 zvítězit Kapsch za velmi podivných podmínek a vy ještě máte drzost se mě ptát?“ reagoval Babiš. „Pojďme znovu založit vyšetřovací komisi, ale tentokrát ať ji vedou Piráti, když tehdy nebyli ve Sněmovně. Ať se to vyšetří,“ řekl Babiš.

  • Rozprava pro dnešek končí

    Krátce po jedné hodině ukončil rozpravu Tomio Okamura, který byl hlavním předsedajícím. Poslanci se tak mýtnému budou věnovat na některém z dalších jednání Sněmovny.

  • Policie už tendr na mýtné šetřila, nic nenašla

    Poslední slovo si bere ministr Ťok: „Prodloužení mýtného už policie šetřila a nezjistila žádné pochybení,“ řekl ministr a reagoval tak na Jurečkovu otázku.

  • Další poslanci komentují kauzu mýtného

    Další poslanci ve svých projevech komentují kauzu. U řečnického pultu se vystřídal například předseda Pirátů Ivan Bartoš, místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nebo poslanec ANO Milan Feranec.

  • Rozpravu dnes poslanci nestihnou dokončit

    „Obávám se, že dneska diskusi neuzavřeme,“ obává se Stanjura na závěr svého dlouhého projevu. A má zřejmě pravdu. Jednání musí skončit do 13:00, pak následují ústní interpelace. Do rozpravy jsou přihlášeni nejméně tři další poslanci.

  • Komentář poslance Ferjenčíka

  • Stanjura: Faltýnek porušil schůzkou s Kapschem zákon

    „Vystoupení pana Faltýnka jsou Pohádky ovčí babičky,“ kritizuje Zbyněk Stanjura (ODS) Faltýnkův projev. „Vrátil bych se k listopadu 2016. Podle zákona o veřejných zakázkách vede jakýkoli kontakt zadavatele s jedním z uchazečů tendru jednoznačně ke zrušení zakázky,“ říká poslanec a ptá se: „Bylo to vědomé jednání?“ Na závěr vyzývá vládu, aby se touto linkou zabývala.

  • Proč se Faltýnek nepochlubil úspěchem už tehdy?

    Faltýnek nyní odpovídá na dotazy poslanců. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se Faltýnka ptala, proč se svými úspěchy při vyjednávání o tendru nepochlubil už v době, kdy se podařilo dojednat lepší podmínky. „Paní poslankyně, vy znáte v České republice médium, které zajímá pozitivní zprávy?“ zněla Faltýnkova odpověď.

  • Je to politický boj, řekl Faltýnek a odcitoval Einsteina

    Koaliční rada řešila mýto jen okrajově, zabývala se jím v tématu zpoplatnění provozu na silnicích první třídy. Tendr ale na starost neměla. „Nikdy jsem neřekl, že jsem měl mandát od koaliční rady mýtné řešit,“ zopakoval Faltýnek. „Je to politický boj. Já to respektuji, ale používejme věcné argumenty,“ dodává místopředseda hnutí ANO. Celý projev pak uzavírá citátem od Alberta Einsteina. „V jaké době to žijeme, když je snadnější rozbít atom než zničit předsudky.“

  • Faltýnek: Ťok je lepší než já. Ušetřil státu 15 miliard, já jen 4,5

    Faltýnek se teď zabývá prvním tendrem na výběr mýtného, který v roce 2006 vyhrál Kapsch. „Všechny ostatní firmy byly z tendru vyloučeny. Kapsch vyhrál s nabídkou 22 miliard na 10 let,“ říká Faltýnek. Dále znovu opakuje jak se jemu, respektive Danu Ťokovi podařilo v roce 2015 a 2016 vyjednat slevu.

  • Komentář Jindřicha Šídla

  • Faltýnek: Na řešení mýta jsem nepotřeboval žádný mandát

    Faltýnek se vrací k začátku, kdy vznikla koaliční rada pro dopravu. „Ten příběh začal v létě roku 2015. Na koaliční radě premiér Sobotka vyzval ministra Ťoka, ať do července 2015 dořeší smlouvu s firmou Kapsch na mýtné. Pokud se to nestane, pan premiér avizoval, že by ho eventuálně odvolal,“ opakuje Faltýnek verzi, kterou už popisoval ministr Ťok ve svém projevu. „Hrozilo, že by skončil náš ministr. Nežádal jsem mandát, cítil jsem, že je potřeba situaci řešit,“ vysvětluje Faltýnek, proč se do řešení problému kolem mýta zapojil.

  • Faltýnek promlouvá k poslancům: „Ťok státu ušetřil 15 miliard korun“

    Promlouvá Jaroslav Faltýnek. „Nemám v projevu žádné jméno, chci být politicky korektní,“ říká na úvod. „O čem je kauza mýto? Je o penězích, o velkých penězích,“ pokračuje. „Pan ministr ušetřil našim občanům 15 miliard korun. Faltýnek s týmem ministra dopravy v roce 2016 spoluvyjednal slevu 1,5 miliardy na tři roky. Pan ministr Ťok v otevřeném neutrálním řízení vybral vítěze, čímž ušetřil státu zhruba 15 miliard korun,“ říká Faltýnek.

  • Bartošek: Doufám, že se dnes dozvíme pravdu o mýtném

    Předseda poslaneckého klubu lidovců a současně zpravodaj mimořádného bodu k mýtnému Jan Bartošek vystoupil jako druhý. „Doufám, že se dnes dozvíme pravdu o mýtném,“ řekl před poslanci. Po něm je řada na Jaroslavu Faltýnkovi.

  • Ťok: Kapsch schválně zdržoval, abychom tendr nemohli vypsat standardně

    „Firma Kapsch se snažila shodit tendr dřív, než přijdou firmy s nabídkami,“ říká Ťok. Dále popisuje, jak si Kapsch na průběh tendru stěžoval na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A jak úřad prodlužoval rozhodnutí. Ťok dále vysvětluje, proč stát nechtěl vybírat mýtné sám. „Přišla k nám nabídka, ale zjistili jsme, že je to od Kapsche další vějička. Platili bychom si za lidi, kteří nám mohou druhý den odejít, i za věci, za které jsme si už jednou zaplatili. Byl to další plán Kapsche, jak nás donutit, abychom na něm byli při výběru mýta závislí,“ říká ministr dopravy.

  • Ťok: Nebylo možné vypsat neutrální soutěž na nové mýto

    „Přestože jsme v roce 2015 vedli s Kapschem dohody k předání systému, tak k dohodě nedošlo,“ říká Ťok. Podle něj tak nebylo možné standardně vypsat novou soutěž na provozování mýtného systému. Ťok dodává, že mu premiér Sobotka oznámil, že pokud problém s tendrem na mýtné nevyřeší, bude jej chtít odvolat z vlády.

  • Ťok popisuje situaci kolem prodloužení smlouvy s Kapschem

    Úvodního slova se ujal ministr dopravy Dan Ťok. „Nic nenasvědčuje tomu, že by předmětem vyšetřování mělo být prodloužení smlouvy k mýtnému,“ řekl ve Sněmovně. Dále se vrací do roku 2015, kdy už ve funkci ministra dopravy smlouvu s Kapschem na mýtné řešil. A popisuje situaci kolem tendru a prodloužení smlouvy.

  • Faltýnek vysvětluje, proč se tajně scházel se šéfem Kapsche i ÚOHS

    V pátek Jaroslav Faltýnek rozeslal prohlášení, ve kterém se snažil vysvětlit situaci kolem tendru na mýtné i následující policejní zásah. „Kvůli mýtu jsem se scházel se všemi zájemci, nepopírám to. Chtěl jsem najít nejlepší řešení pro stát,“ zdůvodnil. Schůzek se účastnil jako člen dopravní koaliční rady minulé vlády, která se zabývala otázkou výběru mýtného. „Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsche, tak jsem se scházel i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provoz mýta,“ uvedl. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

    Více v následujícím článku

  • Jak reagoval Andrej Babiš

    „My dnes nevíme, co se stalo. Policie to vyšetřuje, je to na začátku, tak si počkejme na to, co se stane,“ reagoval Babiš z USA na policejní akci, která se týkala i jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka.

    Andrej Babiš komentuje policejní akci.Video: Pavlína Kosová

  • Policejní zásah na Kapsch, ÚOHS i radnici v Brně

    Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) provedli ve čtvrtek velký zásah kvůli podezření z korupce u mýtné zakázky. Detektivové přišli do pražského sídla Kapsche, bytu ředitele firmy, sídla ÚOHS v Brně, na radnici městské části Brno-střed, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

    Policisté současně zasahovali i v Brně, kde zadrželi a následně obvinili devět lidí. Mezi nimi i radního Brna-středu za hnutí ANO Jiřího Švachulu.

    Více o zásahu se dozvíte v následujícím článku.

Reklama

Související témata: