Hlavní obsah

Faltýnek vysvětloval hovory z hotelu Voroněž. ANO bez dotazů přijalo jeho pravdu

Dělal jsem to pro vás. Babišův muž Faltýnek hovoří o schůzkách v brněnských hotelích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaroslav Faltýnek poslancům ANO vysvětloval svou verzi příběhu, v němž podle policie chtěl ovlivňovat tendr na výběr mýtného. Nepříjemným otázkám však nečelil. „Nikdo se na nic neptal,“ potvrdil Seznamu zdroj blízký sněmovnímu klubu ANO.

Článek

Poprvé od okamžiku, kdy policie prohledala jeho pražský byt a zabavila mu počítač a mobil, předstoupil Jaroslav Faltýnek před poslance hnutí ANO, jejíchž klub jako předseda řídí.

Že by kvůli schůzkám v brněnských hotelích Voroněž a Holiday Inn, které tajně monitorovala policie a kde se podle jejích dokumentů domlouvala podpora pro firmu Kapsch, zažil před klubem horké chvilky, nelze říci. Podle zdrojů Seznamu se poslanci vládního hnutí spokojili s argumenty, kterými se Faltýnek v uplynulých dnech hájil už v médiích.

„Nezaznělo nic nového. Zopakoval, že státu ušetřil peníze a vyřešil nevýhodné smlouvy s Kapschem,“ potvrdil Seznamu zdroj blízký poslaneckému klubu ANO.

Dění ve sněmovně sledujeme online:

Nikdo z přítomných poslanců nejsilnějšího vládního hnutí se přitom podle tohoto zdroje ani na nic nedoptával.

Na jednání klubu chyběli největší „kritici“ Faltýnkových činů, jak je popsala policie v dokumentu k domovní prohlídce. Hlavně nedorazil předseda klubu a premiér Andrej Babiš, který v tu dobu seděl ve Španělském sále Pražského hradu na zvláštní konferenci k výročí vstupu České republiky do NATO.

„Pokud jde o roli pana Faltýnka, nevím přesně, jaká jednání měl. Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,” řekl přitom Babiš v několika stručných komentářích pro Mladou frontu Dnes.

Jak komentoval Faltýnkovu kauzu ministr dopravy Dan Ťok (oba ANO)?Video: Seznam, Seznam Zprávy

Faltýnek se na tiskové konferenci před zahájením úterní schůze poslanců hájil tím, že žádný mandát nepotřeboval. „V momentě, kdy pan premiér Sobotka říká našemu ministrovi dopravy ‚vyřešte ten problém, nebo vás odvolám‘, tak promiňte, ale jako první místopředseda hnutí nepotřebuji žádné pověření, abych ten problém začal okamžitě řešit. A já jsem ho vyřešil," prohlásil.

(Na jeho vystoupení se podívejte ve videu v úvodu textu).

Právě ministr dopravy Daň Ťok, kterého Faltýnek podle svých slov zachraňoval od odvolání, ale postup prvního místopředsedy ANO kritizoval v uplynulých dnech ještě ostřeji než premiér.

„Bylo krajně nestandardní. Nemyslím, že je úlohou kohokoliv v politice jednat s účastníky soutěže,“ řekl Ťok před pondělním jednání vlády. Současná kauza kolem Kapsche pak podle Ťoka vysvětluje chování firmy loni na jaře, kdy cítil z její strany tlak, aby nepokračoval ve své funkci.

Ani Ťok ovšem na úterní jednání svého klubu nedorazil. A chyběla i bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová, která jako jediná z poslanců hnutí ANO otevřeně volá po jeho alespoň dočasném odchodu z politických funkcí.

„Domnívám se, že během policejního šetření musí platit padni komu padni," řekla Seznamu Šlechtová.

Reklama

Související témata:

Doporučované