Hlavní obsah
Online

Online: Pověření jsem nepotřeboval, řekl Faltýnek k tendru na mýtné. Ve Sněmovně promluví ve čtvrtek

Sněmovna debatovala při schvalování programu o schůzkách Jaroslava Faltýnka k mýtnému.Video: PSP ČR

 

Reklama

Úterní Sněmovna řešila mimořádné téma – schůzky místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka ohledně tendru na mýtné, které prověřuje policie. Dění jsme sledovali v online zpravodajství

Článek

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek navrhnul, aby Sněmovna ve čtvrtek projednala údajné ovlivňování mýtného tendru jako mimořádný bod jednání. Opozice byla sice proti a v čele s ODS podala jiný návrh, který chtěl téma řešit už na úterní schůzi. V hlasování o programu ale neuspěla a tak se bude mýtným zabývat Sněmovna ve čtvrtek.

Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a ve Faltýnkově bytě v Praze. Nikoho neobvinila.

Server Novinky.cz napsal, že policie podezřívá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal.

  • Online přenos z dnešního jednání Sněmovny ke kauze mýtného končí. Děkujeme za pozornost, pokračovat budeme ve čtvrtek.

  • Sněmovna dnes mýtné probírat nebude

    Jelikož dva poslanecké kluby vetovaly návrh Jaroslava Faltýnka zařadit jednání o mýtném na čtvrtek, hlasovali poslanci o návrhu Zbyňka Stanjury o zařazení tohoto bodu na úterní schůzi. Návrh ale neprošel – pro bylo 63 a proti 32 poslanců. Bod tak projednají ve čtvrtek.

  • Vojtěch Filip vyhlásil pauzu na poradu klubů. Pokračovat se bude v 15:40

  • Poslanci debatují, jak složit program

    Poslanci nyní debatují před hlasováním o programu schůze. ANO dnes chce hlasovat o zákonech – jde mimo jiné o vrácené zákony, které zamítl Senát týkající se církevních restitucí, ODS a KDU-ČSL by ráda upřednostnila kauzu mýtného před ostatními body. Piráti navrhli probrat senátní vratky a přejít k mýtnému.

  • Komentář Václava Dolejšího

  • Faltýnek: Sobotka chtěl Ťoka vyhodit, tak jsem začal jednat

    „Když jsem tento bod inicioval, je to proto, abych mohl na půdě Sněmovny odpovědět na otázky poslanců. Důležité ale je sdělit, jak se Jaroslav Faltýnek dostal k řešení mýta. Proč ho začal řešit. V červnu 2015 probíhala koaliční rada, kde se probíralo mýto. Tam premiér Bohuslav Sobotka zadal ministru dopravy Ťokovi, že do července 2015 musí vyřešit nevýhodnou smlouvu na mýto s firmou Kapsch. Pokud ji nevyřeší, tak ministra Ťoka odvolá,“ popsal situaci, která se podle něj děla ve vládní koalici. „Tak jsem začal situaci řešit. Jako první místopředseda hnutí jsem nepotřeboval žádné povolení,“ dodal. Faltýnek zopakoval i to, jak jednání dopadla. „Podařilo se nám vyjednat slevu a zahájit výběrové řízení, které dopadlo tak, že stát uspořil miliardu ročně v nově vysoutěženém období,“ připomenul Faltýnek informace, které uvedl již v pátečním prohlášení.

    Brífink hnutí ANO před schůzí Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Dneska zákony, ve čtvrtek mýtné, takový je sněmovní plán ANO

    „Jako hnutí ANO preferujeme, abychom dnes schvalovali zákony, proto navrhujeme probrat téma kolem mýtného ve čtvrtek před interpelacemi,“ uvedl místopředseda a jeden z hlavních aktérů samotné kauzy Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně novinářům. Na brífinku popsal, že při jednání sněmovního grémia dopoledne navrhl, aby na čtvrteční program přibyl mimořádný bod. „Ten se jmenoval: Problematika mýta za ministra Ťoka od roku 2006,“ uvedl.

  • Proč se Faltýnek scházel s šéfem ÚOHS? Ptají se STAN

    I STAN je pro, aby se Faltýnkovo zasahování do tendru na mýtné probralo ve Sněmovně již dnes. „Ta otázka je, proč se Jaroslav Faltýnek scházel s šéfem ÚOHS. Navíc v době, kdy kauza byla živá. Druhá otázka, která se nabízí je, zda požadoval po panu Rafajovi věci, které se píší v médiích,“ uvedl místopředseda strany Vít Rakušan.

    Brífink STAN.Video: Seznam Zprávy

  • Komentář Václava Dolejšího

  • Faltýnek žádné pověření jednat neměl, řekl Jurečka a opřel se do Rafaje

    „Nepamatuji si, že by v minulosti padlo pověření pro pana Faltýnka, že by byl pověřen vyjednávat o mýtném,“ uvedl Marian Jurečka, který byl v minulé vládě – v té době ke schůzkám došlo – ministrem zemědělství. Jurečka se opřel i do šéfa ÚOHS Petra Rafaje. „Pokud na tuto schůzku přistoupil, neukazuje to profesionalitu úřadu,“ dodal. Na závěr místopředseda lidovců dodal, že podpoří Faltýnkův návrh vystoupit před poslanci. „Jen doufám, že to nebude tak, že pan Faltýnek sice promluví, ale my nebudeme moci na něj reagovat,“ uzavřel.

    Brífink KDU-ČSL.Video: Seznam Zprávy

  • TOP 09 chce Faltýnka řešit dnes, podpoří návrh ODS

    TOP 09 chce, aby se poslanci Faltýnkovou kauzou zabývali ihned. „Připojíme se k návrhu ODS, která předloží tento mimořádný bod už dnes,“ uvedla místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Pokud bude jediná možnost projednat tento bod ve čtvrtek, nebude tomu TOP 09 bránit. „Věřím, že na pana Faltýnka budeme mít spoustu otázek,“ dodala.

    Brífink TOP 09 před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Šéf ODS vznesl osm otázek, které chce po ANO zodpovědět

    Hnutí ANO by mělo situaci kolem svého místopředsedy Faltýnka vysvětlit. Myslí si to předseda strany Petr Fiala. Na brífinku ve Sněmovně vyjmenoval osm otázek, na které od vedení ANO v čele s Andrejem Babišem očekává odpovědi (podívejte se na ně ve videu). „Celý případ vzbuzuje spoustu otazníků a je v zájmu předsedy Babiše, abychom měli uspokojivé odpovědi,“ řekl Fiala.

    Brífink ODS před zahájením schůze Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Piráti: Je dobře, že se bude Sněmovna zabývat Faltýnkem

    Piráti mimořádný bod i schůzi k Faltýnkově kauze kvitují. „Jsem rád, že se ODS a hnutí ANO vzbudily a iniciovaly toto téma. Já jsem ho již navrhoval ve čtvrtek. Je dobře, aby se tím Sněmovna zabývala,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

    Brífink Pirátů k dnešní schůzi Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Klub ANO zatím Faltýnka neřešil, sešlo se málo členů

    Poslanecký klub ANO, který v tuto chvíli jedná, zatím Faltýnkovu kauzu neřešil. Vzhledem k oslavám výročí vstupu Česka do NATO na Hradě se na úvod sešel nízký počet členů. Na jednání zatím není ani předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Téma by se tak mělo dostat na program později.

  • SPD je pro, aby Faltýnek vystoupil ve Sněmovně

    Místopředseda SPD Radim Fiala na brífinku před jednáním Sněmovny uvedl, že podpoří návrh Jaroslava Faltýnka na zařazení mimořádného bodu týkajícího se kauzy kolem mýtného na čtvrteční schůzi. „Náš poslanecký klub ještě nejednal, ale navrhnu, abychom bod podpořili,“ řekl Fiala.

    Brífink SPD před jednáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

  • Ťok se kvůli mýtnému opřel do Faltýnka

    Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) před pondělní schůzí vlády zkritizoval jednání Jaroslava Faltýnka s účastníky soutěže v mýtném tendru. „Bylo krajně nestandardní,“ řekl novinářům. Podle něj Faltýnek ani nikdo jiný do dopravní politiky ministerstva nezasahoval. Současná kauza kolem Kapsche pak podle něj vysvětluje chování firmy loni na jaře, kdy cítil z její strany tlak, aby nepokračoval ve své funkci.

    Podívejte se na komentář Dana Ťoka k Faltýnkově kauze

    Ťok o Faltýnkově kauze.Video: Seznam, Seznam Zprávy

  • Na debatě o podezřeních kolem mýta se sněmovní grémium neshodlo

    Sněmovní grémium se dnes dopoledne neshodlo na tom, zda a případně kdy by plénum dolní komory mohlo jednat o podezřeních kolem místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka ohledně výběru dálničního mýta. Návrhy na zařazení mimořádného bodu tedy zazní podle informací ČTK odpoledne na jednání Sněmovny v bloku změn programu nynější schůze individuálně. Opoziční ODS chce debatu o údajném ovlivňování mýtného tendru už dnes, pravděpodobně neuspěje. Faltýnek, který je předsedou poslanců ANO, navrhne, aby plénum jednalo o záležitosti ve čtvrtek dopoledne.

  • Hamáček jednal s policejním prezidentem kvůli únikům informací

    Ministr vnitra Jan Hamáček v neděli prohlásil, že chce zjistit, jestli informace, které se o případu objevily v médiích, unikly od policie. V pondělí se proto sešel s policejním prezidentem Janem Švejdarem. Poté dospěl k závěru, že informace od policie neunikly. „Mluvil jsem s policejním prezidentem a nemám žádný důvod se domnívat, že došlo k úniku informací od policie. Jeho vysvětlení je pro mě dostačující,“ uvedl Hamáček. Švejdar v neděli uvedl, že se tisk dostal k informacím z příkazů k domovní prohlídce či sdělení obvinění. K těmto dokumentům mají přístup státní zástupci, obvinění, advokáti i další lidé.

    Co říkal ministr vnitra po schůzce s policejním prezidentem, se podívejte ve videu

    Ministr vnitra po schůzce s policejním prezidentem.Video: Seznam Zprávy

  • Faltýnek vysvětluje, proč se tajně scházel s šéfem Kapsche i ÚOHS

    V pátek Jaroslav Faltýnek rozeslal prohlášení, ve kterém se snažil vysvětlit situaci kolem tendru na mýtné i následující policejní zásah. „Kvůli mýtu jsem se scházel se všemi zájemci, nepopírám to. Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát,“ zdůvodnil. Schůzek se účastnil jako člen dopravní koaliční rady minulé vlády, která se zabývala otázkou výběru mýtného. „Stejně jako jsem se potkával se zástupci Kapsch, tak jsem se scházel i se zástupci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a dalšími účastníky soutěže, kteří měli zájem na provoz mýta,“ uvedl. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

    Více v následujícím článku

  • Jak reagoval Andrej Babiš

    „My dnes nevíme, co se stalo. Policie to vyšetřuje, je to na začátku, tak si počkejme na to, co se stane,“ ragoval Babiš z USA na policejní akci, která se týkala i jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka.

    Andrej Babiš komentuje policejní akci.Video: Pavlína Kosová

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy