Hlavní obsah

Za pět minut dvanáct. Britští poslanci schválili dohodu o brexitu

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Jednání mezi EU a Velkou Británií o vztazích po brexitu vyústila v dohodu. Jak se změny v ekonomických vztazích promítnou v praxi, začneme poznávat od začátku nového roku.

Článek

Britští poslanci dnes ve druhém a posléze i třetím čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli proti.

Nyní má o dokumentu debatovat a hlasovat Sněmovna lordů. Očekává se dlouhé jednání do nočních hodin, o slovo u řečnického pultu se přihlásilo celkem 127 zákonodárců.

Po schválení v horní komoře jej ještě musí podepsat královna Alžběta II. Poté se dohoda stane zákonem.

Během hlasování v Dolní sněmovně oznámila svoji rezignaci na post stínové členky kabinetu labouristka Helen Hayesová. Odůvodnila to tím, že pro smlouvu nemůže hlasovat, protože ji pokládá za poškozující pro Británii.

Dohodu o budoucích obchodních vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií podepsali ve středu ráno v Bruselu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a unijní prezident Charles Michel. Poté přepravil dokument stroj Královského letectva do Londýna, kde už na podpis čekal britský premiér Boris Johnson.

Podle Michela jde o „vyváženou a spravedlivou dohodu, která plně ochraňuje základní zájmy Evropské unie“. Dohoda prý také vytváří stabilitu a předvídatelnost pro občany i firmy.

Čtyři a půl roku brexitových jednání

Od chvíle, kdy se Britové v referendu rozhodli pro opuštění EU, uběhlo už čtyři a půl roku. Samotný brexit sice začal formálně už letos 31. ledna, jeho následky ale zatím takřka nikdo nepocítil. Mezi oběma stranami totiž platilo 11měsíční přechodné období, v němž se ekonomické vztahy EU a Velké Británie neměnily. Ty se mění až od 1. ledna roku 2021.

Premiér Johnson tvrdí, že se Británie změní z „občas obstrukčního člena EU v přátelského souseda a nejlepšího přítele a spojence, jakého může EU mít.“

Odpůrci britského odchodu z EU ale tak optimističtí nejsou. Poukazují na obchodní bariéry, které budoucí nastavení vztahů nutně vytvoří, stejně jako problémy v turistice a dalších sektorech.

Reklama

Související témata:

Doporučované