Hlavní obsah

Za posprejování Karlova mostu dostali dva němečtí turisté podmínku

Posprejovaný pilíř Karlova mostu.Video: Janek Rubeš

 

Reklama

Mladíci, kteří posprejovali Karlův most si ve čtvrtek vyslechli tresty. Těmi jsou kromě roční podmínky také vyhoštění, pokuty a náhrada škody.

Článek

Přes pět metrů dlouhý a dva metry vysoký obrazec vytvořili v pondělí na jedné z nejznámějších pražských památek dva němečtí turisté. Oba skončili v policejní cele s tím, že za poškození cizí věci jim hrozilo až tříleté vězení.

„Ve večerních hodinách přijala městská policie oznámení o poškozování jednoho z pilířů Karlova mostu. Konkrétně se mělo jednat o sprejerství,“ uvedla v úterý mluvčí městské policie Irena Seifertová. Hlídka podle ní dorazila na místo bez zapnutých majáků tak nepozorovaně, že se dvojice sprejerů nezmohla vůbec na nic. „Stačila pouze zákonná výzva a oba pachatelé zůstali stát, nepokusili se ani o útěk, ani odhodit sprej, který jeden z nich držel v ruce. Ten druhý popíjel pivo z plechovky,“ popsala mluvčí.

Ve čtvrtek pak byl mužům vyměřen trest, kterým jsou roční podmínky, pětileté vyhoštění, peněžité tresty ve výši 100 000 korun a každý také musí uhradit škodu 40 000 korun. Novinářům to sdělila soudkyně a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková, rozhodnutí je podle ní pravomocné. Čin odsoudil například pražský primátor Zdeněk Hřib, podle kterého byl čin „naprosté kulturní barbarství“.

K odstranění tak rozsáhlého graffiti je podle Technické správy komunikací potřeba památkáři schválený restaurátorský záměr, který určí metodu, jež nenaruší kámen.

Karlův most si vandalové nevybrali za cíl svého řádění poprvé. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. V září 2017 pak osmačtyřicetiletý cizinec popsal fixem sochu svatého Františka. Soud mu uložil trestním příkazem půlroční podmínku, tříleté vyhoštění a povinnost nahradit způsobenou škodu 15 000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované