Hlavní obsah

Za projekt obnovy náměstí zaplatí Praha 3 sedm milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Radnice Prahy 3 zadala zpracování projektu přeměny náměstí Jiřího z Lobkovic u Olšanských hřbitovů.

Článek

Dokumentaci vypracuje za sedm milionů korun architektonické studio Perspektiv, které loni zvítězilo v architektonické soutěži na novou podobu náměstí. Rozhodli o tom radní městské části. Úpravy mají podle smlouvy stát nejvýše 70 milionů korun, přesné náklady budou známy po vypracování dokumentace.

Náměstí je u tramvajové zastávky Olšanské hřbitovy a jeho součástí je tramvajová smyčka. Vedení radnice pro výběr dodavatele zvolilo formu architektonické soutěže a následného uzavření smlouvy o spolupráci s jejím vítězem. Podle schváleného dokumentu má studio do čtyř měsíců dokončit dokumentací pro územní rozhodnutí, do půl roku chce mít radnice podklady pro žádost o stavební povolení.

Podle vítězného návrhu má prostor stejně jako dosud kombinovat charakter náměstí a parku. Ve středu má být zachována zelená plocha, vhodná například pro venčení psů nebo odpočinek. Většina současných stromů bude ponechána, některé pokáceny a další doplněny. Před základní školou ohraničující náměstí z jižní strany má vzniknout nový prostor částečně pokrytý parketami, fontána a tři hřiště pro různé věkové kategorie. Finální podoba se proti prvotnímu soutěžnímu návrhu ještě může změnit.

Třetí městská část v posledních letech opravila některá menší žižkovská náměstí, například Komenského nebo Kostnické. Další, jako Tachovské nebo Žižkovo, jsou v plánu. Zřejmě nejvíce emocí budí dlouho chystaný návrh rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad. Minulé vedení radnice zastavilo přípravu oprav podle projektu z roku 2002, to současné je po úpravě na základě připomínek obyvatel obnovilo a loni zadalo dopracování projektové dokumentace. Rekonstrukce by mohla začít příští rok.

Reklama

Doporučované