Hlavní obsah

Za rychlý průjezd Husovickým tunelem pokuty řidičům zatím nehrozí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokuty za rychlý průjezd brněnskými tunely, které spravuje Ředitelství silnic a dálnic, řidiči zatím nedostanou. Dohodlo se na tom vedení města s policií.

Článek

Data z úsekového měření budou zatím pilotně sloužit k vyhodnocení chování řidičů, dopravní zátěže, nastavení světelné signalizace nebo například při plánování objízdných tras. V tiskové zprávě to uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V Husovickém tunelu odstartoval zkušební provoz úsekového měření začátkem března. Původně měl trvat několik týdnu a následovat měl ostrý provoz. „O tom, že Policie ČR požádala Ředitelství silnic a dálnic o přístup k výsledkům měření rychlosti v Husovickém tunelu, jsme se dozvěděli až na počátku března. Je to téma, které se opakovaně řeší již od roku 2019, a my jsme několikrát deklarovali, že s pokutováním řidičů nesouhlasíme. K dopravním nehodám zde dochází v jednotkách případů ročně, z toho lze dovozovat, že řidiči jezdí bezpečně. Dalším důvodem je, že nám nepřijde vhodné plnit městský rozpočet automatizovaným vybíráním pokut,“ sdělila Vaňková.

Podle radního pro dopravu Petra Kratochvíla (ODS) je nevhodné i načasování, a to s ohledem na zahájení výstavby dalšího úseku velkého městského okruhu, která zkomplikuje dopravu v lokalitě.

Ředitel Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil upozornil na to, že dopravní předpisy a značení platí stále. „Přestože data nebudou primárně sloužit k pokutování, budeme mít k dispozici velmi přesné informace. Znamená to, že pokud nebudou řidiči projíždějící brněnskými tunely dodržovat pravidla, můžeme k sankcím přistoupit. Samotné ukáznění menšiny řidičů, kteří se dopouštějí přestupků, pak v konečném důsledku přináší větší propustnost i plynulost dopravy,“ řekl Tržil

V Husovickém tunelu platí maximální povolená rychlost 60 kilometrů v hodině. Dodržovat ji je třeba především kvůli nehodám, které v tunelech mívají vážnější následky.

Reklama

Související témata:

Doporučované