Hlavní obsah

Za schvalování útoku v Christchurchi padly podmíněné tresty

Foto: Profimedia.cz

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí.

Reklama

S podmíněnými tresty odešli dnes od odvolacího soudu dva muži, kteří na internetu pochválili teroristický útok v Christchurchi.

Článek

Šestatřicetiletý Leoš Machálek z Prahy dostal dvouapůlletou podmínku se zkušební dobou čtyři roky, jedenatřicetiletý Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku tříletou podmínku se zkušební dobou na pět let s dohledem. Odvolací senát ani v jednom případě neuznal odvolání státního zástupce, který pro oba muže požadoval pět let vězení.

Machálek pod video zachycující vyvraždění muslimů v mešitách mimo jiné napsal, že střelec je „borec“. Kantor zase na svém facebookovém profilu sdílel článek o střelbě a připsal k tomu komentář: „Za mě určitě pěkně provedená práce“. Soudy za podobné komentáře doposud většinou udělovaly nejvyšší možný podmíněný trest, tedy tříletý. Podle předsedy odvolacího senátu Luboše Vrby však nelze případy paušalizovat a všem obžalovaným ukládat stejné tresty.

Machálkovi soud snížil původně uložený tříletý podmíněný trest, přestože sám odvolání nepodal. Soudce sám upozornil na to, že senát rozhodl paradoxně, když zmírnil trest po odvolání žalobce, který pro muže naopak požadoval přísnější potrestání. Rozhodoval však podle něj s ohledem na osobnost obžalovaného a okolnosti jeho komentáře.

„My jsme se s prvoinstančním soudem ztotožnili v základu, že trest nejméně pět let je ve vztahu k případu opravdu nepřiměřeně přísný,“ prohlásil Vrba. Podle něj v zákoně existuje disproporce mezi tresty za přímou účast na teroristickém útoku a za jeho schvalování. Mužův komentář navíc podle soudce teroristický čin vyloženě neschvaloval, ale byl prohlášením na pozadí teroristických útoků v Evropě ze strany muslimů před několika lety, při kterých zahynulo mnoho lidí. „To však samozřejmě obžalovaného neomlouvá,“ dodal Vrba.

Také u odůvodnění Kantorova verdiktu Vrba zopakoval, že v případě trestného činu, který spáchal, je „drakonická trestní sazba“, která se ukládá za mnohem závažnější jednání. Muži ovšem přitížilo to, že video s pochvalnými komentáři přeposílal dalším lidem. „Je vidět určitá fascinace pana obžalovaného tím útokem,“ pronesl soudce. Kantor podle něj navíc inklinuje k extrémní pravici, byl členem Dělnické strany a na těle má mimo jiné vytetovaný nápis „All cops are bastards“ (Všichni policajti jsou parchanti). Podle předsedy senátu je proto nutné, aby byl po zkušební dobu pod dohledem.

Za trestný čin podpora a propagace terorismu hrozí v případě, že jej někdo spáchá na veřejně přístupné počítačové síti, pětiletý až dvanáctiletý trest vězení. Státní zástupce v obou odvoláních uváděl, že by soudy měly tresty snižovat pod sazbu pouze za mimořádných okolností. Podle něj takové okolnosti u žádného z mužů nenastaly. Soud mu za pravdu nedal.

Machálek sdílel svůj příspěvek na serveru drsnysvet.cz loni 17. března, tedy dva dny po novozélandském masakru. Reagoval na článek nazvaný „Takto vystřílel útočník novozélandskou mešitu“. Konkrétně napsal: „Zní to blbě, že bych se k tomu přidal? Co ti muslimští zmetci udělali Evropě? A je s nimi nakládáno jako s beránky. Nedodržují zákony země, která jim vyšla vstříc. Za mě je to borec.“

„Napsal jsem to z hlouposti,“ řekl po dnešním jednání Machálek. U hlavního líčení se hájil tím, že si myslel, že videozáznam zachycuje útok spojeneckých sil na radikální islamisty. Soud uznal v jeho případě jako polehčující okolnost fakt, že před tím jiné podobné komentáře nikdy nenapsal.

Muž z Moravy žije v malé obci, kde pracuje jako kuchař a patří k dobrovolným hasičům. Není členem žádné extremistické skupiny. Má dvě děti a u hlavního líčení řekl, že se v souvislosti s muslimy o svou rodinu bojí, protože „ve zprávách jsou pořád nějaké teroristické útoky a vždycky za tím stojí muslimové“.

Kantor opakovaně řekl, že ho mrzí, co se stalo. Omluvil se všem, jimž by špatné pochopení jeho komentáře mohlo způsobit nějakou újmu. Smazal i svůj účet na facebooku.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Muž byl obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal. Soud ho v srpnu poslal na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Reklama

Doporučované