Hlavní obsah

Afghánistán i Breivik. Za schvalování terorismu jde před soud osm lidí

Foto: Seznam Zprávy

Jeden člověk půjde před soud za schvalování Breivikových teroristických útoků v Oslu a na ostrově Utöya.

Reklama

Za schvalování teroristických útoků na Novém Zélandu, v Norsku a Afghánistánu půjde před soud celkem osm lidí.

Článek

„Pražské protiextremistické a protiteroristické oddělení kriminální policie podalo u osmi případů návrh na podání obžaloby na Vrchní státní zastupitelství v Praze, které akceptovalo náš postup a případy poslalo k příslušnému soudu,“ uvedl ve středu vedoucí protiextremistického a protiteroristického oddělení, major Vojtěch Motyka. „Jedná se o případy schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu, schvalování teroristického útoku na české vojáky v Afghánistánu a schvalování teroristického útoku A. B. Breivika,“ dodal.

„V případě odsouzení pachatelům za podporu a propagaci terorismu hrozí trest odnětí svobody na 5 až 15 let,“ doplnil policejní mluvčí Jan Daněk.

Podání jedné z obžalob potvrdil i Martin Bílý, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Státní zástupce podal k Městskému soudu v Praze obžalobu na fyzickou osobu, která na internetu vychvalovala pachatele teroristického útoku v Christchurch na Novém Zélandu. Uvedeným jednáním se tato osoba dopustila zločinu podpory a propagace terorismu,“ konstatoval Bílý.

O obdržení dvou předchozích žalob souvisejících s útokem na Novém Zélandu informoval městský soud minulý týden. První míří na muže z Novojičínska, který diskutoval na serveru Drsnysvet.cz. Druhá se týká muže ze Vsetínska, jenž připojil svůj názor pod článek na serveru Novinky.cz.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurch pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalován z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, minulý měsíc se ale nečekaně přiznal.

Tarranta k jeho činu inspiroval norský terorista Anders Behring Breivik. Za schvalování Breivikových teroristických útoků v Oslu a na ostrově Utöya nedávno pražské vrchní státní zastupitelství rovněž obžalovalo jednoho člověka.

Obžalobě za podporu terorismu čelí podle dřívějších informací také dva lidé, kteří nezávisle na sobě velebili smrt trojice českých vojáků v Afghánistánu. Jeden z těchto případů, jenž souvisí s vylepováním letáků v centru Prahy, chce soud začít projednávat v květnu.

Reklama

Doporučované