Hlavní obsah

Za vodou poničený sklad u Heřmanova Městce chtějí od vlády 60 milionů

Foto: SSHR

Zaplavený sklad PHM se nachází u Podolského potoka, asi 5 kilometrů jižně od Heřmanova Městce. Je součástí kritické infrastruktury státu.

Reklama

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra budou opravy zaplaveného skladu PHM pokračovat několik měsíců. SSHR zváží, jak se bránit vodě, pokud by se extrémní přívalové srážky opakovaly.

Článek

Až 60 milionů korun navíc bude Správa státních hmotných rezerv (SSHR) žádat po vládě na opravy vodou poničeného skladu pohonných hmot poblíž Heřmanova Městce.

„Jde o odhad nákladů, které bude třeba vynaložit, aby mohl být areál opětovně uveden do plně provozuschopného stavu. Některé bezodkladné práce už teď probíhají, jde hlavně o sanaci území, ale také třeba o opravu komunikací a elektroinstalace,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf SSHR Pavel Švagr.

Lokální přívalové srážky v neděli 14. června dosáhly v úhrnu přes 100 mm a rychle zvedly hladinu dvou potoků - Podolského a Habřinky - které se jižně od Heřmanova Městce sbíhají právě v údolí poblíž státem vlastněného areálu. Voda vystoupala natolik, že s bahnem prošla skrz sklad a výrazně poničila některé komunikace, kanalizaci, tunelový komplex s nádržemi, železniční vlečku či protipožární nádrž. Také oplocení a mnohá technologická zařízení.

Největší problém ale způsobila unikající motorová nafta, která je v areálu společně s leteckým petrolejem skladována. Jedna z nádrží, v níž byla uskladněna, byla totiž proudem vody nadzvednuta, a když po opadnutí klesla, začala z ní nafta vytékat do záchytné jímky. A odtud se patrně průsakem dostala do potoka.

Na místo byla ihned povolána specializovaná firma na sanační práce, byly prověřovány studny v okolních obcích, zda neobsahují ropné látky. Testy ukázaly, že k jejich kontaminaci nedošlo.

Foto: SSHR

Hned poté, co opadla voda, začaly sanační práce.

Podle Pavla Švagra by práce na obnově poničeného areálu měly pokračovat v několika etapách řadu měsíců. Po úvodní kompletní sanaci přijde na řadu oprava nádrží, oprava technologie přečerpávání PHM, oprava potrubí a armatur.

Na základě stanovisek odborníků chce SSHR zvážit i další možnosti, jak areál zabezpečit do budoucnosti před vodou z Podolského potoka, aby se podobné události už nemohly opakovat.

Podle Švagra v tuto chvíli sklad na takovéto extrémní přívaly srážek stavebně připraven není. Nikdy v minulosti se zde prý nic podobného nestalo.

Sklad ropných látek u Heřmanova Městce je z 50. let minulého století. V současnosti jde o jediný, který má SSHR přímo ve vlastnictví. Další podobné se nacházejí v areálech státních firem Mero ČR a Čepro.

Reklama

Doporučované