Hlavní obsah

Výjimečný trest, výjimečné okolnosti. Za smrt v supermarketu 30 let ve vězení

Rozsudek nad vražedkyní ze Smíchova padl.

 

Reklama

Padl výjimečný trest, pro doživotí nebyly splněny všechny podmínky, protože podle znalců je možná náprava pachatelky.

Článek

Výjimečným trestem 30 let vězení potrestal soud pachatelku vraždy v pražském obchodním centru na Smíchově. Třiatřicetiletá Michelle Sudků se ostatně k činu před soudem sama přiznala a trest bez odvolání přijala.

Loni v červenci si víceméně náhodou vybrala oběť mezi regály supermarketu.

Soud přesně vyhověl návrhu státní zástupkyně, takže ani ta neměla důvod se odvolávat. Pro takto závažné případy je to neobvyklá situace: pachatelka byla od soudu odvezena rovnou do věznice, nikoliv do vazby, jak bývá běžné.

Pro doživotí nebyly splněny všechny podmínky, protože znalci připustili, že v případě léčby je možná náprava obžalované.

O co v případu šlo a mohli mu policisté předejít?

Vražedkyně přichází k soudu.

Při hlavním líčení s Michelle Sudků se mimo jiné potvrdilo, že kdyby dva policisté z místního oddělení na Malé Straně dělali, co měli, mohli vraždě předejít. O dva týdny před ní byli totiž přivoláni do kavárny, kde stejná Michelle Sudků chtěla na toaletách uškrtit náhodně vybranou zákaznici.

Ta útok přežila jen shodou náhod, ale právě ona popsala, jak policisté při řešení případu postupovali. Její svědectví přečetl soudce, protože sama má dodnes psychické problémy a soudního jednání, kde by se musela setkat s útočnicí, se nechtěla účastnit.

Policisté mohli vraždě předejít

Tato žena uvedla, že jí policisté jako oběti útoku dali dvě možnosti. Buď podá na útočnici trestní oznámení a v takovém případě stráví zbytek dne na policejní služebně - nebo trestní oznámení nepodá a oni nechají útočnici odvézt na psychiatrii do Bohnic.

Jelikož byla po násilném zážitku v šoku, nedokázala si vyšetřování na služebně představit a zvolila druhou možnost. Policisté pak sice nechali agresorku do Bohnic převézt záchrannou službou, ale osobně ji nedoprovodili, takže v nemocnici se nikdo nedozvěděl, co se přesně stalo.

Podle předpisů však měli policisté sami automaticky zahájit úkony trestního řízení a převézt útočnici do cely předběžného zadržení. Když to neudělali, neměla nemocnice zákonný důvod Sudků držet a po dvou týdnech ji propustila. V týž den den pak agresorka zaútočila znovu a tentokrát to skončilo vraždou.

Michelle Sudků se ke všemu u soudu přiznala. Sama potvrdila, že se cítí být sexuálním deviantem. A první útok prý na základě sexuálních pohnutek spáchala i podle soudních znalců. Druhým útokem už se ale podle znalců jen chtěla mstít - lékařům a celému světu.

Celkem čtyři soudní znalci postupně soudu shodně řekli, že Michelle Sudků je za svoje jednání odpovědná.

Reklama

Související témata:

Doporučované