Hlavní obsah

Za vyhozené kytice od politiků na Národní třídě dostali aktivisté pokuty

Kytice na Národní třídě při vzpomínce na 17. listopad.

Reklama

Přestupek proti majetku vyhodnotili úředníci Prahy 1 na pokutu 2 000 korun pro každého z dvojice aktivistů.

Článek

Úředníci Prahy 1 rozhodli o uložení pokut dvěma aktivistům, kteří loni při oslavách 17. listopadu vyhodili v Praze u památníku na Národní třídě do odpadkového koše kytice od některých politiků. Za přestupek proti majetku musí zaplatit každý 2 000 korun. Nyní mají osm dní na odvolání. Informaci zveřejnila na webu Česká televize a ČTK ji potvrdila mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

V koši skončily při oslavách 17. listopadu kytice položené prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a poslancem a místopředsedou Sněmovny Tomiem Okamurou (SPD). K aktu, který vnímají jako vyjádření politického názoru, se přihlásili politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin, která mimo jiné vystupuje proti politickému režimu v Ruské federaci a jejímu prezidentu Vladimiru Putinovi.

Podívejte se na rozhovor s mužem, který kytice hodil do koše.

Rozhovor s mužem, který květiny hodil do koše.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Gemund v rozhovorech s novináři vyhození kytic odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie. Lidé jako Babiš či Okamura se podle aktivisty nechovají podle demokratických pravidel. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy. Prezident Zeman označil ty, kteří vyhazují kytice do koše, za primitivní hlupáky. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že rozumí rozhořčení lidí, kteří kytice vyhodili, ačkoli takový způsob vyjádření názoru není jeho šálek čaje.

Policie po incidentu uvedla, že věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu, kterým je úřad Prahy 1. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že policisté podle něj postupovali správně.

Reklama

Související témata:

Doporučované