Hlavní obsah

Za zájezd od Pelty hrozí soudci Bernardovi kárná žaloba

Foto: Martin Sekanina/CNC, Profimedia.cz

Místopředsedovi vrchního soudu Stanislavu Bernardovi hrozí kárná žaloba.

Reklama

S příběhem místopředsedy vrchního soudu Stanislava Bernarda se už seznámili nadřízení. Kvůli zájezdu za 120 tisíc, který si nechal zaplatit od FAČR, mluví ministryně spravedlnosti o podání kárné žaloby.

Článek

Jednoho z nejvýše postavených soudců, místopředsedu Vrchního soudu v Praze Stanislava Bernarda, čeká v následujících dnech velké vysvětlování. A to proto, že před čtyřmi lety přijal velkorysý dar od Fotbalové asociace České republiky.

Bernardův nadřízený a také ministryně spravedlnosti se totiž seznámili se zjištěním Seznam Zpráv, že si soudce nechal v roce 2016 pro sebe a pro manželku zaplatit od fotbalové asociace zájezd do Francie na turnaj Euro.

Cestu vyjednal i pro soudce Jaroslava Bureše, tehdy předsedu pražského vrchního soudu, který do Francie na útraty FAČR cestoval se synem. Zájezdy (letenky, ubytování, doprava a VIP lístky) přišly asociaci dohromady na téměř čtvrt milionu korun.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové to není rozhodně v pořádku.

„Soudce musí činit kroky, které nesmí vzbudit ani náznak pochybností. A tento dar pochybnosti budí. A velké,“ říká ministryně s dovětkem, že za přijetí zájezdu je ve hře dokonce kárná žaloba na soudce Bernarda.

Jaroslav Bureš je totiž pro tuto chvíli z potíží venku, protože už ze zdravotních důvodů složil mandát soudce.

Kárnou žalobu na Stanislava Bernarda by podle ministryně měl podat současný předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl, který počátkem ledna nahradil právě zmíněného Jaroslava Bureše.

„Pan předseda by měl jednat. Když ale nebude on, klidně to udělám já,“ řekla Seznam Zprávám Marie Benešová.

Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl pak Seznam zprávám řekl, že případ vyšetří.

Překvapila ho hlavně hodnota zájezdů, které si nechali soudci a jejich blízcí zaplatit. „Nejedná se jen o nějaký lístek na ligový zápas. Ty částky jsou opravdu vysoké,“ podivil se Luboš Dörfl.

Místopředsedu soudu Stanislava Bernarda chce Luboš Dörfl co nejdříve vyzpovídat.

„Toto nestandardní jednání by bylo na místě prošetřit. Budu žádat vysvětlení a když nebude uspokojivé, tak kárnou žalobu případně podám,“ vysvětluje další postup Bernardův nový nadřízený.

Soudce Bernard zatím přitom přijetí daru objasnil jen větami, že nerozumí tomu, co by mělo být na přijetí daru od FAČRu špatně.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy nejprve uvedl, že si na cestu nevzpomíná, protože podobných zájezdů za fotbalem absolvoval v minulosti hodně. Poté sdělil, že šlo o jakýsi bonus za jeho práci pro asociaci (Stanislav Bernard byl předsedou arbitrážní komise FAČR a poté šéfem legislativní komise).

Když přišel don Pablo

Avšak právě angažmá pro Fotbalovou asociaci České republiky už jednou soudce Bernarda přivedlo do problémů.

V roce 2012 na něj podal kárnou žalobu tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil právě za to, že v Arbitrážní komisi Fotbalové asociace působil.

„Zákon jasně říká, že soudce je exkluzivní profese a podle našeho názoru nelze akceptovat nějaké soudcovské melouchy v jakýchsi kvazisoudních arbitrážích,“ vysvětluje tehdejší ministr spravedlnosti po letech svůj postoj.

Nejvyšší správní soud však nakonec tento spor nerozhodl, protože půl roku poté byl Jiří Pospíšil z ministerstva spravedlnosti odvolán a jeho nástupce Pavel Blažek žalobu stáhl.

Nyní - nad novými zjištěními Seznam Zpráv - navazuje na Pospíšilovu argumentaci prezidentka soudcovské unie Daniela Zemanová. Soudce totiž – až na výjimky – nemůže podle zákona vykonávat žádnou výdělečnou činnost. „Práce pro sportovní spolek, jako je FAČR, mezi výjimkami rozhodně není,“ říká s tím, že v případě přijetí zájezdu nešlo „o odměnu za práci, kterou podle svých slov ve FAČRu soudce Stanislav Bernard vykonal“, ale o peněžité plnění.

„Přijetí daru v této hodnotě se pro mě rovná přijetí peněžitého plnění. Z toho plyne, že to je v rozporu se zákonem o soudech a soudcích,“ uvedla Daniela Zemanová.

Na otázku, zda ji přesvědčily argumenty, kterými soudce soudce Bernard přijetí zájezdu obhajoval, odpověděla jedním slovem.

„Nikoliv,“ řekla prezidentka Soudcovské unie.

Reklama

Doporučované