Hlavní obsah

Člen amerického námořnictva byl obviněn ze založení požáru na válečné lodi

Foto: Profimedia.cz

Plavidlo kotvící na základně v kalifornském San Diegu hořelo více než čtyři dny

Reklama

Požár, který minulý rok zničil americkou výsadkovou loď, už má svého obviněného. Je jím člen amerického námořnictva, který byl v době incidentu součástí posádky lodi. Na svědomí má žhářství a úmyslné ohrožení lodi.

Článek

Příslušník amerického vojenského námořnictva byl ve čtvrtek obviněn ze založení požáru, který v roce 2020 zničil loď U.S.S. Bonhomme Richard, jež kotvila na základně v kalifornském San Diegu. Plavidlo hořelo více než čtyři dny a nakonec muselo být kvůli rozsáhlým škodám vyřazeno. Jeho nahrazení vyšlo odhadem na čtyři miliardy dolarů (86 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

Obviněný byl v době incidentu členem posádky lodi, prohlásil mluvčí třetí flotily amerického námořnictva Sean Robertson. Obviněn byl ze žhářství a úmyslného ohrožení lodi, dodal. Americké úřady nezveřejnily jméno obviněného ani žádné další podrobnosti o případu, včetně možného motivu činu.

Požár na lodi vypukl 12. července 2020, když bylo na palubě 160 lidí. Více než 60 členů námořnictva a civilistů bylo ošetřeno poté, co utrpěli lehká zranění, vyčerpání z horka nebo se nadýchali kouře. Hustý černý kouř se tehdy valil do výšky 250 metrů. Do hašení se zapojily i vrtulníky a lodě s vodními děly.

Reklama

Související témata:

Doporučované