Hlavní obsah

USA po lednových útocích posílí ochranu Kapitolu

Foto: Profimedia.cz

Střet Trumpových příznivců s policí a bezpečnostními silami při útoku na budovu Kapitolu.

Reklama

Americký kongres ve čtvrtek schválil 2,1 miliardy dolarů na obranu Kapitolu, na který 6. ledna zaútočili příznivci tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, a pro evakuaci Afghánců, kteří ve své vlasti pomáhali americkým vojákům.

Článek

Soubor opatření v objemu 2, 1 miliardy dolarů (45 miliard Kč) nejprve poměrem 98 ku 0 hlasům schválil Senát a poté ho poměrem 416 ku 11 hlasům odsouhlasila i Sněmovna reprezentantů. Než vejde v platnost, musí ho ještě stvrdit svým podpisem prezident Joe Biden. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Peníze by měly dostat jednotky národní gardy, které byly po nepokojích z 6. ledna několik měsíců k ochraně sídla Kongresu nasazeny. Další finance půjdou na posílení bezpečnostních opatření v Kapitolu a také policejním oddílům Kapitolu, které je budou moci využít na přijetí nových členů či zaplacení přesčasů těm stávajícím.

Do budovy Kongresu v den volební schůze 6. ledna vtrhly stovky příznivců končícího republikánského prezidenta Trumpa, který od listopadových voleb soustavně šířil dezinformace o tom, že mu bylo ukradeno vítězství. Cílem davu bylo zabránit zákonodárcům v potvrzení volebního vítězství demokrata Joea Bidena.

Zhruba polovina schválených finančních prostředků je podle agentury Reuters určena na evakuaci překladatelů a dalších Afghánců, kteří v uplynulých 20 letech pracovali v Afghánistánu pro americké složky, a na poskytnutí humanitární pomoci pro předpokládanou vlnu uprchlíků z Afghánistánu. Tam roste násilí a moc povstaleckého hnutí Tálibán v souvislosti se stahováním zahraničních vojsk. „OSN odhadla, že počet afghánských uprchlíků by mohl v několika příštích měsících stoupnout na 500 000,“ uvedl demokratický senátor Patrick Leahy.

Připomeňte si ve fotogalerii, jak probíhal útok na Kapitol

+64

Reklama

Související témata:

Doporučované