Hlavní obsah

Nastal čas vinit nenaočkované. Špatná situace kolem covidu rozdělila USA

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pandemická situace ve Spojených státech se kvůli koronavirové variantě delta zhoršuje. Naprostá většina případů – hospitalizovaných i případných úmrtí – se týká nenaočkovaných lidí.

Článek

„Pandemie neočkovaných,“ okomentoval vzrůstající případy ve Spojených státech epidemiolog Anthony Fauci. V neděli varoval před „špatným směrem“, kterým se Amerika momentálně ubírá. Rychle se mezi lidmi šíří mutace koronaviru delta. Zejména mezi asi polovinou americké populace, která neprošla očkováním.

V posledních čtrnácti dnech narostly případy nakažených ve Spojených státech amerických o 170 procent. O dvacet procent se zvýšily počty mrtvých.

„Je to, jako kdybyste měli dvě Ameriky. Jedna je velmi ohrožená, neočkovaná část, a druhá, relativně ochráněná, očkovaná. Pokud jste očkovaní, jste v úplně jiné kategorii než někdo, kdo očkovaný není,“ popisoval hlavní zdravotní poradce Bidenovy (i předešlé Trumpovy) administrativy doktor Fauci pro americkou stanici CNN.

Podle dat americké vlády je ve Spojených státech plně naočkovaných 49 procent populace. USA se letos na jaře těšily nejrychlejšímu tempu očkování. Přesto se nyní výrazně zpomalilo, zejména v jižních státech USA. Tam je naočkována méně než polovina obyvatel. A v jižních státech také nejrychleji rostou počty nakažených. Aktuálně nejvíc na Floridě a v Texasu. Více než 99 procent případů je mezi nenaočkovanými.

Kritizoval Fauciho, teď podporuje očkování

Přestože původně někteří guvernéři neprojevovali snahu o propagaci očkování ve svých státech, někteří už strategii v kontextu rostoucích případů změnili. Republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis řekl, že „vakcíny zachraňují životy“. DeSantis dlouhodobě kritizuje Anthony Fauciho, a dokonce si z něj a jeho rad dělal ve svých oficiálních propagačních materiálech legraci.

Přidávají se ale i další politici. Republikánská guvernérka státu Alabama Kay Iveyová řekla, že „nastal čas vinit nenaočkované občany“ z nárůstu případů covidu-19, respektive jeho delta varianty. Alabama patří mezi ty vůbec nejméně proočkované americké státy.

Důvodů, proč se Američané nechtějí očkovat, přestože mohou, je několik. The Guardian jmenuje právě výroky některých republikánských politiků, kteří se rozhodli nepodpořit očkování. Britští novináři ale upozorňují na to, že mezi nenaočkovanými je mnoho Afroameričanů, kteří mají nedůvěru k státnímu zdravotnímu systému. Připomínají dlouhá desetiletí trvající studii syfilidy v Tuskegee. Stovky Afroameričanů bylo tehdy ve státem řízené studii záměrně nakaženo smrtelnou nemocí.

V různých patrech americké politiky se už začalo mluvit o povinném očkování proti koronaviru. Newyorský starosta Bill de Blariso vyzval newyorské firmy, aby zaměstnancům podmínily práci očkováním. Chce povinnost vakcinace i pro zaměstnance radnice. Nutnost absolvování očkování proti koronaviru už mají nařízenou ve státě New York pracovníci zdravotnických zařízení. V opačném případě se musí každý týden testovat.

Reklama

Doporučované