Hlavní obsah

Víkend ve znamení protestů. Lidé volali po svobodě, došlo i na násilí

Foto: Profimedia.cz

Zásah policistů proti protestujícím ve francouzském Nantes.

Reklama

Průkazy o očkování jako podmínka pro vstup do restaurací, další tvrdý lockdown či povinné očkování zdravotníků. Víkend v řadě zemí patřil demonstracím proti koronavirovým opatřením.

Článek

Austrálie, Francie, Itálie, Řecko nebo Slovensko, to jsou některé ze zemí, kde se během víkendu sešly i tisíce protestujících, aby vyjádřili nespokojenost s omezeními, která tamní vlády zavádějí v boji s covidem-19. Sporným bodem, jenž společnost nejčastěji dělí na dva tábory, je převážně očkování.

Sydney rozdává pokuty

V sobotu se do ulic australských měst vypravily tisíce lidí, aby vyjádřili nesouhlas s restrikcemi, které úřady zavádějí kvůli zhoršené epidemické situaci v zemi. Nevoli vyvolaly zejména uzávěry, jež se dotkly více než poloviny ze zhruba 25 milionů obyvatel Austrálie.

„Ničeho se tím nedosáhne. Lockdown kvůli tomu dříve neskončí,“ poznamenal v neděli na adresu protestů australský premiér Scott Morrison, ten je zároveň označil za sobecké. Účastí na takovém shromáždění mnoho lidí porušilo platná koronavirová opatření, ve městě Sydney i jinde dokonce docházelo i k násilným střetům s policií.

Podle britského listu The Guardian, který se odkazuje na nedělní informace policie z australského státu Nový Jižní Wales, tamní policisté uložili nejméně 510 pokut, přičemž drtivá většina z nich byla spjata právě se sobotním protestem. Z vyvolávání nepokojů bylo obviněno nejméně 57 lidí, dvě osoby dokonce měly napadnout policejního koně.

Vyšetřovatelé by nyní měli pročesávat sociální sítě a analyzovat záběry z kamerových systémů i kamer na tělech zasahujících policistů, aby identifikovali a potrestali každého, kdo se vzepřel příkazu zůstat doma. Podobná situace, jakou zažilo Sydney, potkala i města Melbourne, Brisbane nebo Adelaide.

Macron apeluje na jednotu lidu

Napříč Francií podle agentury AP v sobotu demonstrovalo přibližně 160 tisíc lidí. Hnacím motorem pro ně bylo zavedení speciálního průkazu o bezinfekčnosti, který v zemi zajistí vstup například do restaurací, nebo rozhodnutí o povinném očkování zdravotníků. Mnoho protestujících na akcích volalo po svobodě a vzkazovalo vládě, že by jim neměla přikazovat, co mají dělat.

Francouzský prezident na shromáždění naštvaných Francouzů reagoval apelem na národní jednotu a opět vyzval k tomu, aby se lidé pro vakcinaci rozhodli. „Jakou má vaše svoboda cenu, když mi řeknete ‚nechci být očkován‘, ale zítra nakazíte svého otce, svoji matku nebo mě?“ pronesla hlava státu během návštěvy zdravotnického zařízení ve Francouzské Polynésii.

Protestující se podle něj mohou vyjádřit, jak potřebují, musí to však proběhnout s klidem a úctou. Kritizoval však ty, kteří stojí za „iracionální, někdy cynickou a manipulativní mobilizací“ proti vakcínám. Násilí propuklo na některých demonstracích i v této zemi. Policie proti protestujícím zasáhla pomocí slzného plynu i vodních děl.

Poté, co Macron v první polovině července oznámil zpřísnění podmínek pro neočkované osoby, země zaznamenala rekordní zájem o podstoupení vakcinace. Na očkování se během první noci objednal téměř milion Francouzů, za jedinou minutu přibylo více než 20 tisíc registrací. Spolu s tím se ale zvedl také odpor těch, kteří očkování podstoupit nehodlají.

Slováci s protesty neuspěli

Už od pátku před slovenským parlamentem protestoval dav lidí, kteří nesouhlasili s chystaným protiepidemickým opatřením, jež zvýhodňuje očkované občany. Během prvního dne se demonstranti dokonce pokusili dostat přímo do budovy parlamentu, policii se střežením objektu pomáhali i těžkooděnci.

Ti, kdo na demonstraci přišli, vyzývali policisty, aby se k nim přidali, a ozývalo se například také pískání nebo ostrá a vulgární hesla. Někteří lidé dorazili na shromáždění se státními vlajkami. U mikrofonu se během akce vystřídalo několik řečníků, ti hovořili například o národním povstání, o boji za právo a svobodu nebo žádali demisi vlády, informoval slovenský Denník N.

Navzdory protestům ale poslanci novelu zákona o veřejném zdraví, která zvýhodní očkované občany v případě zhoršení pandemie, schválili. V průběhu několikadenního jednání ovšem novela prošla určitými změnami, které rozdíly mezi očkovanými a neočkovanými proti původnímu návrhu zmírňují.

Slovenská opozice trvá na tom, že zákon je protiústavní, a chce se obrátit na ústavní soud. Ze 133 přítomných poslanců hlasovalo pro schválení 75, proti bylo 55 a jeden poslanec nehlasoval, napsal web SME.

Další protesty a demonstrace hlásí například také Itálie, kde tamní obyvatelstvo zvedá ze židlí povinnost takzvaného zeleného pasu pro stolování uvnitř podniků a vnitřní zábavu obecně.

Do ulic lidé vyrazili také v Řecku, v Aténách svůj nesouhlas s povinným očkováním pro některé pracovníky podle agentury Reuters vyjádřily více než 4 000 osob. I zde došlo na slzný plyn či vodní děla.

Podobné demonstrace pravděpodobně čekají také Německo. Šéf úřadu kancléřky Angely Merkelové Helge Braun totiž v neděli deníku Bild am Sonntag řekl, že pokud budou koronavirová čísla dál stoupat, bude možná nutné zavést určitá omezení pro neočkované občany. Těm by mohl být odepřen vstup na místa, jako jsou restaurace, kina nebo sportovní stadiony, „protože zbytkové riziko je příliš vysoké“.

Braunovy komentáře na politické scéně Německa zažehly diskusi o přístupu k očkování. A názory zaznívají různé. „Nevěřím v povinné očkování a nevěřím, že bychom měli vyvíjet nepřímý tlak na lidi, aby ho podstoupili,“ cituje agentura AP Armina Lascheta, který by po volbách mohl ve funkci nahradit právě Merkelovou. „Ve svobodné zemi existují práva na svobodu, a to nejen pro konkrétní skupiny.“

Reklama

Doporučované