Hlavní obsah

Slovenská koalice se shodla na zvýhodnění očkovaných. Hanba, volali odpůrci

Foto: Profimedia.cz

Podle kritiků potenciální opatření nerespektuje ústavní práva.

Reklama

Prostranství před budovou slovenského parlamentu opět zaplnili demonstranti, kteří nesouhlasí s chystaným protiepidemickým opatřením. Vstup do budovy střeží těžkooděnci, politici se shodli na zvýhodnění očkovaných.

Článek

Stejně jako v pátek se i v sobotu před slovenským parlamentem shromáždil dav demonstrantů, aby vyslovil svůj nesouhlas se zavedením tzv. očkovacího zákona. Ten má zvýhodnit osoby, které se nechaly očkovat proti covidu-19.

Vládní koalice se nakonec dohodla na kompromisu. Ministr práce Milan Krajniak podle serveru Pravda.sk uvedl, že nové znění nebude nijak diskriminovat neočkované, protože ti budou moci při zhoršení epidemické situace využívat testování zdarma.

Zákon by dal hlavnímu hygienikovi možnost zvýhodňovat očkované při uplatňovaní protiepidemických opatření. Očkovaní by měli při zhoršení epidemické situace mírnější pravidla, mohli by například na hromadné akce. Nenaočkovaní by k tomu potřebovali negativní test na koronavirus.

Proti novele zákona se staví například hnutí Jsme rodina, které na svém facebookovém profilu informovalo o tom, že jejich názor na danou problematiku je stále stejný, a hlasovat tak na podporu návrhu nebudou. „Nejsme antivaxeři a očkování podporujeme,“ upozornila strana s tím, že je ovšem nutné respektovat ty, kteří se pro vakcinaci nerozhodnou, stejně jako je nutné respektovat právní systém státu.

Důvodem, proč se strana Borise Kollára měla k zákonu otočit zády, je podle některých médií právě protest před budovou parlamentu. Podle serveru Pravda.sk ale hnutí odmítá novelu podpořit, jelikož neschvaluje dělení lidí do kategorií očkovaní-neočkovaní. Kollárovi pak vadí, že jediná alternativa k očkování, jíž je test PCR, má být zpoplatněná.

Koaliční strana Jsme rodina návrh zablokovala už před měsícem, návrh tehdy její členové vetovali, do parlamentu se však přece jen dostal po několika jednáních koaliční rady, informuje slovenský Denník N. Momentálně je návrh ve fázi prvního čtení.

Již zmiňovaný protest před parlamentem trvá od pátku, kdy se dav pokusil dostat dovnitř budovy. Ti, kdo na demonstraci přišli, vyzývají policisty, aby se k nim přidali, ozývalo se i pískání a volání „hanba“ a „nevzdáme se“. Někteří lidé dorazili na shromáždění se státními vlajkami.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z pátečního shromáždění, kdy se protestující pokusili dostat do budovy Národní rady Slovenské republiky.

Podle vyjádření bratislavské policie v sobotu dosud nedošlo k narušení veřejného pořádku, vstup do budovy ale střeží těžkooděnci. U mikrofonu se již vystřídalo několik řečníků, ti hovoří například o národním povstání, o boji za právo a svobodu nebo žádají demisi vlády, informuje Denník N.

Na Slovensku zemřelo po nákaze covidem-19 méně než 13 000 lidí a země patří v Evropské unii ke státům s malým počtem naočkovaných. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo kolem 40 procent občanů, obě dávky přibližně 35 procent lidí.

Reklama

Doporučované