Hlavní obsah

V Evropě už dominuje varianta delta, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je nakažlivější mutace delta dominantní už téměř po celé Evropě. Organizace apeluje na větší úsilí šíření této nebezpečnější mutace zastavit.

Článek

Podle dat WHO je v průměru 68 procent prokázaných případů nákazy covidem-19 po celé Evropě způsobeno mutací delta s původem v Indii. „Varianta delta se rychle šíří Evropou a na základě nových dat se nyní stala dominantní ve velké části regionu,“ cituje server Euronews Světovou zdravotnickou organizaci. Dodává, že v horizontu měsíců převládne delta celosvětově.

Evropská komise tento týden uvedla, že víc než polovina populace EU má ukončené očkování proti covidu-19. WHO přesto uvádí, že pandemie zdaleka není u konce. „Nejsme u konce pandemie a bohužel v mnoha zemích našeho regionu počty případů výrazně přibývají právě kvůli mutaci delta,“ uvedl regionální ředitel WHO pro Evropu a lékař Hans Kluge.

Oproti jiným kontinentům nicméně Evropa patří mezi ty proočkovanější. Ukončenou vakcinaci má podle dat Evropské komise 54,7 procenta Evropanů (přes 200 milionů lidí). Alespoň jednu dávku podstoupilo 64,8 procenta. Podle původního plánu ovšem mělo být do letošního léta naočkováno 70 procent Evropanů. Více jsme se tématu věnovali v článku zde:

Za dobrou zprávu nicméně Kluge z WHO považuje data ukazující, že úplná vakcinace značně snižuje riziko hospitalizace s vážným průběhem a také riziko smrti. Údaje zveřejnil například Izrael, kde je z devítimilionové populace plně naočkováno přes 5,2 milionu lidí. Tamní ministerstvo zdravotnictví v pátek uvedlo, že ochrana proti nakažení je nyní po očkování 39procentní, proti vážnému průběhu choroby však 91procentní a proti hospitalizaci 88procentní. Jedná se o data ze země, která převážnou část vakcinace provedla preparáty od firmy Pfizer. Více jsme se tématu věnovali v článku níže.

K rychlejší vakcinaci vyzývá také ředitelka Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí Andrea Ammonová. „Musíme zůstat ostražití a nadále používat zdravý rozum, abychom zabránili dalšímu šíření viru,“ řekla. Dodává, že nadále je důležité dodržování hygienických zásad, rozestupů, používání roušek a vyhýbání se přeplněným místům.

Podle WHO se varianta delta šíří o 55 procent rychleji než varianta alfa objevená v loňském roce s původem ve Velké Británii. „Delta je jako verze covidu-19 z roku 2020, ale na steroidech,“ okomentoval minulý týden pro CNN mutaci bývalý vrchní poradce týmu amerického prezidenta Joea Bidena pro covid-19 Andy Slavitt.

Reklama

Doporučované