Hlavní obsah

Zábava za 100 miliard dolarů. Podívejte se, jak Katar chystá MS ve fotbale v roce 2022

Fotbalové mistrovství v Kataru bude velkolepé.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

8 stadionů, statisíce lidí a 32 nejlepších národních týmů. Do MS ve fotbale v Kataru zbývají necelé 4 roky.

Článek

Fotbal tu hraje všehovšudy 18 týmů, 12 z nich pak tvoří zdejší první ligu. Na největší zdejší stadion se vejde 40 tisíc lidí, na ty ostatní v průměru asi 12. A je tu takové horko, že se fotbalový šampionát musí hrát v prosinci místo klasického června.

Přesto všechno je Katar pořadatelem příštího mistrovství světa ve fotbale. Proč? Chce světu ukázat, že na to má.

A ukazovat mu to bude se vší parádou.

Jak to vypadá a jak se žije v Kataru?Video: Pavel Cyprich

V hlavním městě Dauhá a jeho okolí se staví jako o závod – rostou tu luxusní čtvrtě, hotely, mrakodrapy, desítky kilometrů silnic a dálnic, staví se metro a taky 8 nových fotbalových stadionů.

Odhaduje se, že šampionát vyjde Katar až na 100 miliard dolarů.

Pro srovnání, mistrovství v ruském Soči stálo necelých 12 miliard, brazilští daňoví poplatníci za něj v roce 2014 zaplatili o 3 víc.

Peníze jsou ale to poslední, co místní trápí. V přepočtu na hlavu je Katar nejbohatším státem světa a ještě dlouho jím bude. Zásoby zemního plynu, který zdejší ohromné bohatství generuje hlavně, vystačí podle odhadů ještě pár stovek let.

Do nákladů je navíc, proti Rusku nebo Latinské Americe, započítána veškerá infrastruktura, která teď ve velkém tempu v zemi vzniká.

Nebezpečná zábava Blízkého východu - projíždění písečných dun.Video: Pavel Cyprich

Katar se musel před dvěma roky kvůli napjatým diplomatickým vztahům se svými sousedy osamostatnit – musel se stát na zbytku světa úplně nezávislý.

Jen pro příklad, co to znamená – ve Spojených státech koupil a letecky do země dopravil asi 10 tisíc krav, které chová v klimatizovaném kravíně tak, aby tu mohly vznikat mléčné výrobky.

Musel taky najít nové dopravní cesty. Neprodyšně se totiž uzavřely hranice se sousední Saúdskou Arábií, kudy do země proudilo 40 procent dovozu.

I proto je pro Katar mistrovství světa, které mu UEFA přiklepla už před 9 lety, opravdu důležité. Chce světu ukázat, co umí, že ho nepotřebuje, ale taky to, že se s ním musí počítat.

Na video ze sídla katarské fotbalové asociace, která mistrovství pořádá, se podívejte nad článkem.

Reklama

Doporučované