Hlavní obsah

Zabavené volební lístky a tisícovka policistů navíc. Španělská vláda bojuje proti katalánskému referendu

Španělská vláda bojuje proti katalánskému referenduVideo: Reuters

 

Reklama

Dva týdny před plánovaným referendem jde v Katalánsku do tuhého. Vláda se snaží všemi dostupnými prostředky zabránit plebiscitu o odtržení regionu z království.

Článek

Španělská vláda bojuje všemi dostupnými prostředky proti realizaci katalánského referenda o samostatnosti regionu. Zabavila již přes milion propagačních letáků, nově také tiskoviny nutné k samotnému hlasování. Do potíží se dostali i katalánští starostové, kteří s referendem souhlasí nebo dovolili jeho konání v obecních prostorech. V úterý někteří z nich museli svůj souhlas vysvětlovat policii. Pokud by odmítli vypovídat, hrozilo by jim i vězení.

Jak za generála Franka

Premiér Katalánska Carles Puigdemont vyzývá vládu Mariana Rajoye, aby vysvětlila, proč referendu brání. Podle Puigdemonta vláda porušuje vlastní zákony - ústavu i Listinu základních práv a svobod. „Celé to připomíná diktátorství generála Franka,“ prohlásil při svém pondělním vystoupení v Gironě.

Španělský ústavní soud označil plebiscit za ilegální a ministerstvo hospodářství vidí v případné samostatnosti ekonomickou katastrofu. Nicméně právě ekonomické výsledky Katalánska, a zejména barcelonské aglomerace, vedou tamní představitele k separatistickým úmyslům.

Katalánci nejsou v názoru na odtržení od Španělska jednotní. Na jaře někteří demonstrovali za zachování dosavadního uspořádání.

Video: Nela Vejvodová

Katalánské příspěvky činí zhruba dvacet procent španělského národního rozpočtu. Místní obyvatelé - sympatizanti separatismu - jsou přesvědčeni, že mnohem víc do státní kasy posílají, než dostávají. Navíc ve srovnání s celostátním průměrem je v regionu výrazně nižší nezaměstnanost. Katalánská vláda stejně jako tamní příznivci referenda se ekonomického propadu nebojí. Přes aktuální komplikace stále počítají, že 1. října půjdou do urny vhodit hlasovací lístek.

Teď Katalánsko, příště Baleáry

Zatímco vláda bojuje s katalánským separatismem, o dvě stě kilometrů dál se jí rodí další problém. Plán opustit španělské království oznámily Baleárské ostrovy. I ty totiž patří k ekonomickým tahounům země a od samostatnosti si slibují ještě lepší výsledky místního hospodářství nebo zvýšení úrovně služeb. Snahu o svrchovanost Baleárských ostrovů oznámila vládní strana nazvaná Více pro Mallorcu.

Reklama

Doporučované