Hlavní obsah

Záběrů ze dne Kuciakovy vraždy bylo prý natočeno víc. Který je opravdu poslední?

Sousedům zavražděných se změnil život – ze strachu hlásí každé neznámé auto policii.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve slovenské obci Velká Mača se poslední tři měsíce od vraždy novináře Jána Kuciaka žije jinak.

Článek

Od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové uplynuly už tři měsíce a policie stále nemá pachatele zločinu.

„Lidem u nás vražda naprosto změnila život,” říká starosta obce Velká Mača Štefan Lancz, kde se zločin stal.

Lidé si teď podle něho mnohem více všímají čehokoliv podezřelého. Hlásí třeba pohyb neznámých aut nebo lidí po vesnici. Zatím šlo vždy o planý poplach. Ukázalo se například, že někdo jen za humny opravoval své auto, které předtím roky stálo v garáži.

Místní radnici policie nedávno vrátila záznamové zařízení, na které je připojených celkem třicet obecních kamer. Ukázalo se, že některé z nich natočily Kuciaka s Kušnírovou v jejich autě v den vraždy, nejspíš jen krátce před zločinem, když se večer vraceli domů. Slovenská média o záběrech psala jako o posledních záběrech obětí.

„Nemyslím si, že jsou to poslední záběry. Vím, že policie získala řadu záběrů od lidí z obce, kteří mají kamery na svých domech,” říká starosta Lancz. Některé záběry od obyvatel mohou být podle něho pro policii významnější než ty, které získala z místní radnice.

Slovenská policie po třech měsících vyšetřování potvrzuje v podstatě jen to, že cílem vraha byl Ján Kuciak. Jeho snoubenka zemřela nejspíš jen proto, že byla v době zločinu v domě. To ale lidé tušili už několik dní po vraždě.

V souvislosti s vyšetřováním se nyní na Slovensku mluví také o tom, že policie vydala do Itálie podnikatele Antonina Vadalu. Právě Vadala, Ital podnikající na Slovensku, byl jedním z lidí, o kterých Kuciak psal. Ve svých článcích upozorňoval na napojení Vadaly na italskou mafii na jedné straně a na slovenské politiky na straně druhé.

Protože Slovensko vydalo Vadalu do Itálie, z podílu na vraždě Kuciaka ho tamní orgány nejspíš nepodezřívají. Zda ale mají nyní nějaké konkrétní podezření, jakoukoliv konkrétní stopu, to stále není jasné.

Reklama

Související témata:

Doporučované