Hlavní obsah

Začala rekonstrukce Václavského náměstí, stánky zmizely a už se nevrátí

Foto: Seznam Zprávy

Václavské náměstí má být přívětivější k chodcům.

Reklama

Ze spodní části pražského Václavského náměstí, kde začala jeho rekonstrukce, zmizely stánky s občerstvením. Odstranili je i z horní části, na náměstí se již stánky zřejmě vracet nebudou.

Článek

„Rekonstrukce náměstí bude stát asi 330 milionů korun a kompletně dokončena bude do prosince 2021,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: město Praha

Poslední stánek zmizel.

Stánkaři neměli s městem smlouvu a město s nimi vedlo zdlouhavé soudní spory, ve kterých uspělo. Stanky začalo město zavírat asi před osmi lety, kdy některé zmizely a z jednoho z nich vzniklo informační centrum.

Projděte si galerii vizualizací Václavského náměstí.

Ve spodní části náměstí rekonstrukce rozšíří prostor pro pěší na úkor automobilů, přibýt mají pítka a zeleň. V budoucnu se promění i vzhled horní části Václavského náměstí, na kterou se podle plánů vedení města mají vrátit tramvaje.

„Uprostřed budou jakési rekreační prostory včetně fontány. Náměstí bude převážně pro pěší. Praha získá nazpátek své nejvýznamnější náměstí,“ řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Vysázeno bude 45 stromů, neboť ty současné jsou ve špatném stavu. Postupně budou nahrazeny novými. K současnému stromořadí v budoucnu přibudou ještě další. Na náměstí budou pouze lípy malolisté.

Na náměstí nebudou původně plánované rampy pro podzemní garáže v rámci developerského projektu Savarin firmy Crestyl, proti kterým protestovali obyvatelé a které se nelíbily ani magistrátu. Město se naopak s developerem domluvilo, že v jeho objektu vznikne nový vstup do stanice metra A Můstek.

Sekyra chce změnit hlavní město.

Vedení Prahy plánuje také rekonstrukci v horní části náměstí, kam se mají vrátit tramvajové koleje. Jezdit by měly v trase dnešních vozovek pro auta. V minulosti byly koleje ve středu náměstí. I zde přibude stromořadí, ubude parkovacích míst a rozšířen bude proti původnímu plánu střední prostor.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí, posléze na Václavské.

Reklama

Doporučované