Hlavní obsah

„Začátky v Česku byly těžké,” říká uzbecký zápasník Muradov, který se porve o elitní soutěž

Makhmud Muradov, zápasník MMA.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Do Prahy přijel Makhmud Muradov z Uzbekistánu před šesti lety proto, aby uživil rodinu. A teď se před ním otevírá úplně nový svět. Stal se členem týmu Floyda Mayweathera, největší boxerské legendy současnosti. Mayweatherův proslulý The Money Team angažoval právě Muradova jako svého prvního zápasníka MMA. A mladý Uzbek teď stojí před branami soutěže, která vítá jen absolutní elitu - UFC.

Článek

Z rodného Uzbekistánu přijel Makhmud Muradov do Česka proto, aby uživil rodinu po nehodě otce. V kapse měl sto euro a přiznává, že začátky v Praze byly těžké: „Uklízel jsem tu, dělal jsem servíra, pracoval na stavbě. Ale nikdy jsem nenechal sportu, vždycky jsem cvičil.”

Zkušenosti s bojovými sporty osmadvacetiletý zápasník nasbíral už v Uzbekistánu. Zápasení v oktagonu si chtěl zkusit vždycky, ale do příjezdu do Česka znal tento sport jen z televize. Ujal se ho MMA zápasník a trenér Petr Kníže, přezdívaný Monster. Do měsíce měl Muradov první zápas.

Po šesti letech se z něj v České republice stal uznávaný bojovník. Že si uzbeckého bojovníka z Čech vzal pod křídla samotný Floyd Mayweather vzniklo naprostou náhodou. Američan měl být hlavní hvězdou galavečera profesionálního boxu pořádaného v Praze. Kvůli problémům s letadlem však dorazil až na after party. Mezi hosty byl i Muradov a s boxerem, který nikdy neprohrál zápas, se dal do řeči a dokonce mu ukázal videa ze svých zápasů. Po pozvání do Moskvy Muradov přijal i pozvání do Ameriky, kam se opakovaně vracel.

Při Muradově poslední návštěvě v USA mu nabídla smlouvu americká MMA organizace Bellator. Mayweather mu ale podpis smlouvy vymluvil s tím, že ho dostane do té největší profesionální organizace - do UFC. Tak mladého bojovníka angažoval jeho věhlasný The Money Team.

„Jsem první TMT fighter v MMA ve světě. To je lístek do UFC, velký krok pro mě, pro moji rodinu i fanoušky.”

Působení Muradova v UFC je teprve v jednání. Už tuto sobotu ho čeká zápas, který musí vyhrát - jinak by se mu mohla cesta do největší elitní profesionální soutěže zkomplikovat. Na XFN 8 ho vyzve zkušený Brazilec Edvaldo de Oliveira. Profesionální skóre tohoto veterána oktagonu čítá 34 vítězství a 22 porážek. Na taková čísla zatím Muradov se svou bilancí 14 ku šesti hledí pouze z dálky. Muradov si je jistý, že je připravený: „Na zápas se vždycky připravuji na 150 %. Každý den makám. Makám tvrdě a vím, že když můj soupeř bude makat stejně, tak ukážeme hezký boj a ten silnější vyhraje.”

Reklama

Doporučované