Hlavní obsah

Záchrana pro Česko v digitálním věku: Prudce snižte počet úředníků, nejlepší mozky do škol

Výzva s Pavlem Kysilkou, někdejším viceguvernérem ČNB a šéfem České spořitelny.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Česká ekonomika patří k těm, které jsou nejvíce ohroženy nastupujícími změnami. Její dlouholeté konkurenční výhody se změní v hendikep. A tisíce Čechů pak ztratí zdroj příjmů.

Článek

Bývalý bankéř, známý ekonom, spoluzakladatel konzultační firmy 6D Academy Pavel Kysilka čas od času radí politikům s ekonomickou strategií. Před měsícem jej jako klíčovou tvář svého ekonomického týmu představila tehdejší koalice KDU-ČSL a STAN.

Koalice se sice rozpadla, Kysilka se ale chystá dál spolupracovat na lidoveckém volebním programu. To hlavní, co dnes politikům radí, je příprava na změny související s nástupem digitálního věku.

Podle Kysilky žijeme v přelomovém období. „Čeká nás koncentrovaná masa změn v technologiích i v lidském chování. Nastupují nové generace, jež vyrostly na internetu. Mají úplně jiné zvyklosti a zásadně změní svět byznysu, komunikace i podnikání. Zasáhne to všechny obory,“ říká Kysilka.

Česká ekonomika spolu se slovenskou přitom podle studie OECD patří v důsledku očekávaných změn k nejzranitelnějším v Evropě.

„Typická úspěšná česká firma dodává komponenty Britům, Němcům, Francouzům nebo Rakušanům, kteří je v podobě hotových výrobků rozvážejí dál do celého světa,“ popisuje Kysilka.

„Dnes je to skvělé, české produkty se tak exportují do různých teritorií - do Ameriky, asijských zemí i do Evropské unie. Rozptylujeme tak rizika, protože jednou se daří víc tomu, jindy jinému regionu. Ale náš průmysl byl dosud závislý hlavně na lidské pracovní síle. Právě to se mění s nástupem robotizace a umělé inteligence,“ říká Kysilka.

Expert varuje, že spousta evropských firem, které do Česka přišly za levnými dělníky, se bude vracet zpět do svých domovských zemí. Dosavadní hendikep drahé práce v západní Evropě pro ně přestane platit v okamžiku, kdy lidi ve fabrikách nahradí roboty.

Jak se země může na tuto situaci připravovat? Co Kysilka politikům radí? A nakolik jsou ochotni radám naslouchat? Pusťte si video nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované