Hlavní obsah

Záchrana Soukupova mediálního domu? Čínský investor uplatnil opci

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jaromír Soukup.

Reklama

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investments koncem března uplatnila opci na Soukupovu agenturu Médea. Boj o záchranu jeho zadluženého mediálního domu vstoupil do další fáze, uvedl deník Neovlivni.cz.

Článek

Společnost Rainbow Wisdom Investments na konci března uplatnila opci, díky níž se má stát vlastníkem 57 procent Soukupovy mediální agentury Médea. Deník Neovlivni.cz uvedl, že investor oficiálně spojený s čínskou státní společností CITIC má současně přestat majetkově vystupovat ve společnosti Empresa Media, do které spadá TV Barrandov a tištěné tituly.

Uplatnění opce, která byla součástí loňské dohody, redakci Neovlivní.cz potvrdily dva zdroje detailně informované o transakci. „Pro uplatnění opce byl stanoven termín konec března. Ke konci měsíce se tak stalo,“ uvedl jeden z nich.

Obě strany se mají dohodnout v příštím týdnu, zda a jak transakci zprocesují.

„Pokud Jaromír Soukup dodrží všechny dohody, nemusí to mít vliv prakticky žádný. Pokud nedodrží, tak tím, že dal do zástavy 70 procent akcií, je dost pravděpodobné, že čínský investor bude chtít úplatu zpět,“ popsal pro Neovlivni.cz jeden z výše zmiňovaných zdrojů.

Web připomíná, že Soukupova média mají finanční problémy už déle než rok. Podle insiderů TV Barrandov denně prodělává milion korun, dosud ale Soukupovi vydělávala společnost Médea s tržbami okolo tří miliard korun.

Právě skrze společnost Médea si největší české firmy kupují reklamu v médiích, ať už v televizích, novinách nebo časopisech. Pokud by Soukup o firmu přišel, ztratil by podstatnou část svého vlivu, píše Neovlivní.cz.

„Vliv Médey totiž zdaleka nespočívá jen v jejím ekonomickém výkonu, ale zejména ve vztazích s klienty i ostatními médii… Díky velkému objemu inzerce byla (firma) schopna roky nabízet klientům nejlepší cenu… Díky tomu je Médea pro mnohé zadavatele i média důležitý partner a Jaromír Soukup muž s obrovským mediálním vlivem,“ napsal loni o společnosti časopis Forbes. Soukup tak možná má nejvhodnější okamžik, jak se všeho zbavit.

Reklama

Související témata:

Doporučované