Hlavní obsah

Zachránil Prahu před bombardováním. Skončil v sovětském zajateckém táboře

Záhady Josefa Klímy: Zapomenutý hrdina, který zachránil Prahu před bombardováním. Po válce byl odvlečen do zajateckého tábora v Sovětském svazu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Během Pražského povstání v roce 1945 působilo německé letectvo povstalcům nemalé ztráty. Od značných škod uchránil Prahu hrdinský čin zapomenutého odbojáře.

Článek

Ten rozkaz, který přišel na letiště v Hradci Králové, zněl jasně: Tamní bombardéry mají hned dvakrát letět na Prahu. A i když rozkaz opakovaně vydal velitel zbraní SS na území protektorátu, nebyl nikdy vykonán.

Dosud není přesně jasné, co se tehdy na letišti v Hradci Králové odehrálo. Jedna verze uvádí, že se v posledních dnech vzbouřili rakouští vojáci wehrmachtu a pomocí ručních granátů a dokonce i seker letadla poničili. Jiná dobová výpověď uvádí, že za sabotáží stojí zapomenutý hrdina. Jmenoval se Adolf Chlup a během války pracoval na letišti jako hlavní mechanik.

S českými odbojáři byl ve spojení už od roku 1940. V rozhodujících dnech května 1945 potají z letadel vymontoval důležité součástky a tím je vyřadil z provozu.

Po provedení sabotáže se Adolf Chlup schoval u svých přátel z odboje, kde setrval do konce války. Jeho další osud je bohužel tragický. Jeho hrdinství nebylo bráno v potaz a sovětská armáda ho jako válečného zajatce poslala na nucené práce do Sovětského svazu.

K osudu zapomenutého hrdiny se dosud nedostali ani historici.

Jaký byl osud muže, který s vysokou pravděpodobností zachránil hlavní město před zničením? A co všechno dosud nevíme o událostech květnových dnů na hradeckém letišti?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované