Hlavní obsah

Zachraňuje opuštěné a týrané kočky. Její dobročinné kavárně teď hrozí krach

Záhady Josefa Klímy z 20. 2. 2020: Kateřina Váchová z Kroměříže se už několik let věnuje záchraně opuštěných, nechtěných či týraných koček.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kateřina Váchová z Kroměříže se už několik let věnuje záchraně opuštěných, nechtěných či týraných koček. Před pár lety se rozhodla, že se těmto zvířecím miláčkům bude snažit najít nové domovy.

Článek

A tak před dvěma lety otevřela kočičí kavárnu, kde zachránění mazlíčci dělají společnost tamním návštěvníkům a oni si zase, pokud chtějí, mohou vybrat nového člena rodiny. A jak sama Kateřina říká, kočičky si svého nového páníčka prý vybírají samy. A její slova potvrzuje i jeden z adoptivních majitelů Jaroslav Navrátil. „Holky přišly, začaly se mazlit, a když vám přijde podruhé nebo potřetí na klín, tak už víte, co od té kočky můžete čekat. Padnete si vzájemně do noty.“

Záchrana nalezených kočiček ale není úplně jednoduchou a levnou záležitostí. A na Kroměřížsku je Kateřina Váchová proslavená svou maximální péčí, kterou mnohdy drsně zuboženým kočkám věnuje. A ta se pochopitelně šplhá do astronomických sum. „Mohu posoudit už jen z toho, co si u mě objednávají za zákroky. V mnoha případech opravdu nehledí, kolik ten zákrok bude stát, a jde jim o to zdraví té kočky. Je to obrovská finanční zátěž a jsou s tím pro ně spojené velké problémy,“ dodává veterinář MVDr. Jan Snopek.

Je tedy pravdou, že Kateřiny kočičí kavárna bojuje doslova o přežití. Město na její práci nepřispívá, a když přece jen nějaké peníze poskytne, získají ho oficiální útulky. Ona tak dotuje tuto nákladnou péči ze své kapsy. A aby kavárnu udržela, snaží se zvládat dvě zaměstnání. „Třeba v létě jsme museli říct: My nevíme, jestli budeme pokračovat. My na to prostě nemáme. Když vám prostě účetní pošle pohledávky za sto tisíc, tak vy si říkáte, kde na to vezmu? A zvládnu být měsíc ještě tady? Nebo už to jako nezvládneme? Je to těžké,“ přiznává Kateřina.

Co všechno pro nechtěné kočky Kateřina dělá, jak drsné jsou mnohdy případy týraných koček a jak se na Kateřinu práci dívají obyčejní lidé i veterinární odborníci, se dozvíte v reportáži Petry Majerové.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované