Hlavní obsah

Českou televizi dál povede Dvořák, slíbil další Arabelu a nová studia mimo Prahu

Volbu generálního ředitele České televize jsme sledovali v přímém přenosu z Kavčích hor. Podívejte se na záznam.

 

Reklama

Staronový šéf bude mít na starosti médium se sedmimiliardovým rozpočtem. Do křesla usedne v době, kdy bude vrcholit kampaň před sněmovními volbami.

Článek

Petr Dvořák bude pokračovat jako generální ředitel České televize až do roku 2023.

V druhém kole volby, v němž mu byl soupeřem bývalý ředitel televize Prima Martin Konrád, Dvořák získal všech 15 hlasů. Dvořákův druhý mandát na Kavčích horách začne v září, jen pár týdnů před volbami do Poslanecké sněmovny.

Volbu ředitele ČT jsme sledovali živě přímo z Kavčích hor (ve videu nahoře i níže v textovém on-line přenosu).

V prvním kole volby se o post šéfa ČT ucházelo pět mužů, kromě Dvořáka a Konráda ještě bývalý šéfredaktor zpravodajství České televize Karel Novák, ekonom Petr Vinklář a bývalý redaktor České televize a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník.

Dvořák slíbil nové pořady i diváckou radu

Vítězný Dvořák slíbil, že by v dalších letech měly vzniknout výpravné dokumenty a seriály, které připomenou významné osobnosti z historie. Podobně jako tomu bylo například u Jana Husa. Stejně tak by chtěl, aby Česká televize vytvořila nový dětský seriál, který by se podobal snímkům Arabela a Pan Tau. Ve zpravodajství by usiloval o to, aby vznikly další zahraniční reportérské posty a dvě nová regionální studia v Plzni a Ústí nad Labem. Chystá i založení divácké rady nebo ombudsmana ČT.

Volbu jsme sledovali on-line zde:

16:30 – Výsledky druhého kola

Petr Dvořák 15 hlasů, Martin Konrád 0 hlasů. Šéfem ČT zůstává Dvořák.

16:23 - Začalo druhé kolo volby

16:20 - Výsledky prvního kola

Petr Dvořák - 14 hlasů, Martin Konrád - 6 hlasů, dále Potužník 4, Vinklář 1, Novák 3. Do druhého kola postupují Dvořák a Konrád.

16:16 - Počítají se hlasy z prvního kola

Právě se počítají výsledky prvního kola volby příštího ředitele ČT.

15:50 - Projevy kandidátů končí

Po pětiminutové pauze přistoupí rada k 1. kolu volby šéfa České televize. Podle jakých pravidel se bude postupovat, vysvětlil dopoledne na Seznamu Jindřich Šídlo, připomeňte si je:

Pravidla pro volbu ředitele ČT.

15:30 - Mluví Petr Vinklář, poslední z kandidátů na šéfa ČT

Vinklář představuje svůj projekt. „Hlásím se proto, že jde o veřejný prostor, o televizi veřejné služby. Chci z ČT vybudovat morální autoritu, zejména v dnešní turbulentní době, v době informačních válek." Chce, aby se veřejnost mohla o ČT opřít.

15:30 - Jindřich Šídlo: Konrád dostal nejvíc času

Tak: je půl čtvrté. Martin Konrád, bývalý ředitel TV Prima, sedí před radou zatím nejdelší čas. Což nic neříká o jeho šancích, ale spíš o tom, že poslední kandidát Petr Vinklář bude předstupovat již před trochu znavenou radu, která jedná už dvě a půl hodiny.

14:44 - Mluví čtvrtý kandidát Martin Konrád, bývalý šéf Primy

Konrád slibuje odklon od komerčního směřování České televize a vyrovnané hospodaření. Základní smysl ČT vidí v původní české tvorbě, nikoliv v nakupování formátů BBC (tím je například úspěšný pořad StarDance). „Chtěl bych se odpoutat od virtuální reality, kterou nabízejí všechny detektivky. Vždyť v Česku není tolik vražd, jako detektivek v České televizi," uvedl Konrád. Zpravodajství ČT vidí jako nejlepší na televizním trhu.

Výrobu v ČT označuje naopak za nejdražší (doslova použil výraz „chobotnice") a nabízí ekonomický model existence televize v příštích letech, aby se jednou nedostala do situace, že by o peníze musela žádat ve Sněmovně. „Politici by si za to vzali vaši nezávislost," řekl.

14:19 Mluví třetí kandidát Karel Novák

Karel Novák navrhuje sloučení ČT a Českého rozhlasu do jedné instituce po vzoru BBC nebo RTVS na Slovensku. Což by samozřejmě nemohl zařídit generální ředitel ČT, ale muselo by to být politické rozhodnutí vyjádřené zákonem.

14:15 Komentář Jindřicha Šídla

Radní Ivana Levá, bývalá poslankyně KSČM, se dovolává základního lidského práva na sledování ligového fotbalu na ČT. Na to si žádný muž v radě netroufl! Jinak je ale potřeba říct, že ligový fotbal na obrazovkách veřejnoprávních televizí už vůbec není v Evropě pravidlem. Kupříkladu britská BBC o něj přišla už dávno, což je ovšem také dáno tím, že TV práva na anglickou Premier League jsou nejdražší na světě.

13:57 Komentář Jindřicha Šídla

Petr Dvořák se stal ředitelem televize v roce 2003, ve svých 39 letech, bez jakýchkoliv zkušeností s tímto oborem. Finančník pracující pro skupinu PPF, které tehdy Nova patřila, byl ale povolán do ředitelského křesla TV Nova po dramatickém rozchodu s Vladimírem Železným. Z postu ředitele Novy odešel v roce 2010 a o rok později byl zvolen generálním ředitelem ČT. Pokud bude dnes podle předpokladů ve funkci potvrzen, má velkou šanci stát se nejdéle sloužícím ředitelem veřejnoprávní televize. Rekord zatím drží Jiří Janeček, generální ředitel z let 2003 – 2011, dosud jediný šéf Kavčích hor, který byl ve své funkci Radou ČT potvrzen.

13:42 Mluví druhý kandidát, současný ředitel ČT Petr Dvořák

Petr Dvořák slíbil, že by v dalších letech měly vzniknout výpravné dokumenty a seriály, které připomenou významné osobnosti z historie. Podobně jako tomu bylo například u Jana Husa. Stejně tak by chtěl, aby Česká televize vytvořila nový dětský seriál, který by se podobal snímkům Arabela a Pan Tau. Ve zpravodajství by usiloval o to, aby vznikly další zahraniční reportérské posty a dvě nová regionální studia v Plzni a Ústí nad Labem. Chystá i založení divácké rady nebo ombudsmana ČT.

13:40 Komentář Jindřicha Šídla

Odhady, jak dlouho bude volba trvat, se liší, ještě dopoledne mluvili někteří radní optimisticky o dvou, třech hodinách. Radní se ale nakonec nedokázali shodnout na omezení času na otázky a pohled na ně prozazuje, že mají chuť se od kandidátů dozvědět co nejvíc a volbu, pro většinu z nich jedinou během jejich působení v Radě ČT, si pořádně užít.

13:20 Mluví první kandidát - Jiří František Potužník

První z kandidátů mluvil Jiří František Potužník. Jako ředitel by usiloval o to, aby se rozpočet České televize skládal ze tří částí. Třetina peněz by šla ze státního rozpočtu, třetinu by tvořily vlastní příjmy a zbytek by šel z koncesionářských poplatků. Výhledově by pak chtěl změnu zákona o České televizi. Připomněl, že by zpravodajství mělo důsledně prověřovat zdroje a přinášet jen kvalitní informace.

Jednoznačně největší šanci má podle šéfreportéra Seznam Zprávy Jindřicha Šídla současný ředitel Petr Dvořák. I přesto, že nepatří mezi oblíbence prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. Právě to jsou nejhlasitější kritici České televize.

Původně se hlásilo dvanáct zájemců, z nichž televizní rada vybrala pět finalistů. Ke zvolení ředitele je potřeba minimálně deseti hlasů z patnáctičlenné rady. Dvořákovi vyprší mandát letos 30. září.

Šéfreportér Seznam Zprávy Jindřich Šídlo popisuje pravidla volby ředitele České televize. A proč to zajímá politiky.

Reklama

Doporučované