Hlavní obsah

Začíná dobývání státní kasy. Sliby o úsporách povedou k obřímu schodku

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová pro kolegy ministry na příští rok připravila sérii návrhů provozních úspor.

Reklama

V úterý začne na Ministerstvu financí kolotoč schůzek premiéra a šéfky státní kasy s ministry, kteří jim předloží návrh rozpočtu svých rezortů pro rok 2021. Kvůli ekonomické krizi mají na jednání o měsíc víc než obvykle.

Článek

Ministrům v úterý ráno začne tradiční letní kolečko na Ministerstvu financí, při kterém budou premiéra a ministryní financí žádat o peníze pro své rezorty na příští rok. Kvůli koronavirové krizi letos ministerstvo celý proces o jeden měsíc posunulo, aby měli politici dostatek času rozpočet projednat. „Návrh rozpočtu bude vládě předložen do konce září, poslancům do konce října. To nám umožní sestavit rozpočet na základě přesnějších predikcí,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), podle níž bude příprava rozpočtu na příští rok výrazně odlišná od minulých let.

Podle tiskového odboru Ministerstva financí by měl premiér Andrej Babiš (ANO) zahájit jednání o rozpočtu v úterý v 9 hodin setkáním s ministryní financí Alenou Schillerovou. Přesný harmonogram schůzek však ministerstvo ani Úřad vlády prozatím nechtěly specifikovat. „Harmonogram bude nastolen podle toho, jak se premiér dohodne s ministryní financí,“ uvedl šéf tiskového odboru vlády Vladimír Vořechovský.

Prvotní schůzky s ministry však podle Jakuba Vintrlíka z Ministerstva financí začnou až v dalších týdnech. „I kdyby se během tohoto týdne za paní ministryní někteří ministři stavili, půjde spíš jen o informativní a oťukávací schůzky, ze kterých ještě žádné výstupy nebudou,“ uvedl. Ostrý start vyjednávání o rozpočtu pro rok 2021 zbrzdí jiné aktivity představitelů státu. Premiér Babiš přijme amerického ministra zahraničí Mike Pompea, který do Česka dorazí zítra. Alenu Schillerovou zase v úterý dopoledne čeká jednání v Senátu kvůli zrušení některých zákonných opatření.

Připravené rozpočty už mají oba rezorty vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), který má provázat výdaje ministerstev dopravy a průmyslu s novými zdroji Evropské unie, například fondem obnovy.

Za Ministerstvo průmyslu a obchodu chce jít za premiérem s návrhem rozpočtu na příští rok s žádostí o finance na sanace a rekultivace po těžbě v rámci Diamo a výdaje na výzkum. Na Ministerstvu dopravy očekává zvýšené výdaje na Státním fondu dopravní infrastruktury. „Vše bude dle vládních priorit. Tedy: investice, výzkum, postupná dekarbonizace,“ uvedl Havlíček, který chce konkrétní detaily zveřejnit až po jednání s Ministerstvem financí. A to nejen detaily výdajů, ale také šetření, které avizoval. „Šetřit chceme na provozních výdajích rezortů.“

Příliš konkrétní nechtěla být ani šéfka dalšího důležitého rezortu, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která uvedla, že detaily k rozpočtu svého ministerstva bude mít až koncem srpna. „Pro mě jsou zásadní investice a informační systémy včetně digitalizace stavebního práva,“ odpověděla na otázku, s jakými prioritami se za premiérem a ministryní financí chystá.

Ministryně financí Alena Schillerová výši schodku na příští rok odhadla zatím velice předběžně, a to na 300 miliard korun. Na začátku července, kdy vrcholila diskuze o schodku letošního rozpočtu, členům rozpočtového výboru Sněmovny na nadcházející rok slíbila výrazné šetření.

Opoziční poslanci ji totiž kritizovali, že do letošního rozpočtu, jehož schodek se vyšplhal na rekordního půl bilionu korun, neprosadila žádné úspory. „V době bezprecedentní hospodářské krize prostě nebudu dělat škrty. Nevíme, co bude. Udělám je v roce 2021, na to se spolehněte. Už jsem to kolegům řekla a sama půjdu příkladem,“ řekla začátkem prázdnin směrem ke kritikům z opozičních stran.

Na jednání o rozpočtu podle svých slov chystá pro jednotlivé rezorty sérii návrhů provozních úspor. „Podle nároků z nespotřebovaných výdajů budu upravovat výdaje jednotlivých kapitol tak, aby své rozpočty skutečně využily a nepřesouvaly nevyčerpané prostředky do nároků. Budeme snižovat provozní výdaje, ne investiční,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované