Hlavní obsah

Soud s Peltou dnes trval jen pár minut, klíčová žena scházela

Foto: Luděk Mádl

Miroslav Pelta dnes u Městského soudu v Praze. Debatuje se svým advokátem Bronislavem Šerákem.

Reklama

Obžalovaní Miroslav Pelta, Miroslav Jansta a další strávili dnes v soudní síni jen chvíli. Nedorazila Simona Kratochvílová, bývalá náměstkyně ministryně školství. A soudkyně na její účasti trvá. Jednání proto přerušila do úterý.

Článek

Tři roky po rozsáhlé policejní akci se vrcholní představitelé českého sportu Miroslav Jansta či Miroslav Pelta ocitli spolu s bývalými ministerskými úředníky před soudem. Jsou obžalováni, že manipulovali dotacemi určenými sportu.

U Městského soudu v Praze dnes ale jedna klíčová osoba scházela. Simona Kratochvílová, která je obžalována, že nekalostem v nakládání s dotacemi v roce 2017 pomáhala z pozice náměstkyně ministryně Valachové, se totiž soudu omluvila s tím, že je hospitalizována v nemocnici.

Soudkyně Lenka Cihlářová do brněnské fakultní nemocnice zavolala a od ošetřujících lékařů zjistila, že Simona Kratochvílová je schopna se i ve svém současném zdravotním stavu soudního jednání zúčastnit, byť s oddechem a přestávkami, aby ji nevysílilo příliš.

Foto: Luděk Mádl

Miroslav Jansta (vpravo) dnes u Městského soudu v Praze. Na lavici obžalovaných.

Sotva tedy obžalovaní, jejich advokáti a hrozen novinářů zaplnili jednací síň, informovala soudkyně o situaci kolem Kratochvílové. A požádala jejího právního zástupce, ať své klientce vyřídí, že ji soudkyně zítra očekává v Praze na jednání soudu.

Pondělní jednání tedy trvalo jen několik minut. Pak soudkyně Cihlářová dnešní jednání přerušila do zítřka.

Oč v celé kauze vlastně jde? Policie odposlouchávala několik měsíců telefonní hovory obžalovaných, navíc „napíchla“ i byt, který na pražském Senovážném náměstí tehdejší šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta platil klíčové postavě celého příběhu Simoně Kratochvílové, v té době náměstkyni ministryně školství.

Právě na jejich tajných debatách v tomto bytě, o němž netušili, že má „uši“, je vystavěna velká část obžaloby. Zlidověla hláška, ve které Pelta chválí Kratochvílovou, že je bystrá, neboť ví, kudy běží zajíc.

Třetího května 2017 spustila policie akci, při níž prováděla razii hned na několika místech současně. Důkazy trestné činnosti hledala v budově Fotbalové asociace ČR, na ministerstvu, v kancelářích České unie sportu, na pražském magistrátu, v soukromých bytech obviněných osob a třeba i v kancelářích fotbalového klubu v Jablonci.

Miroslav Pelta v roce 2017 strávil po sdělení obvinění několik týdnů ve vyšetřovací vazbě.Video: Hanuš Hanslík

A začala rozdávat obvinění z trestných činů, která se v průběhu času proměnila v obžalobu. Na lavici obžalovaných by se tedy u Městského soudu v Praze měli nyní objevit:

- Miroslav Pelta, v době údajné trestné činnosti předseda Fotbalové asociace ČR, který se po spuštění aféry této funkce vzdal, ale nadále funguje jako majitel klubu FK Jablonec nebo místopředseda České unie sportu.

- Miroslav Jansta, stále úřadující předseda České unie sportu (dříve ČSTV), jinak vlivný advokát a lobbista.

- Jan Boháč, stále úřadující generální sekretář České unie sportu.

- Simona Kratochvílová, která po vypuknutí aféry samozřejmě ztratila pozici náměstkyně na ministerstvu školství.

- Zdeněk Bříza, v době rozdělování dotací ředitel odboru sportu na ministerstvu školství, nyní místopředseda České basketbalové federace, řízené Miroslavem Janstou.

- A v zastoupení také dvě právnické osoby, konkrétně Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Státní zástupce Ondřej Trčka popsal v textu obžaloby řadu skutků, kterými se dotyční měli provinit proti zákonu. Poté, co se Pelta či Jansta pokoutně dozvěděli, jak vysoká dotace byla přidělena organizaci, kterou řídili, tedy Fotbalové asociaci ČR, respektive ČUS, rozzlobili se a udeřili na náměstkyni Kratochvílovou, že se to musí změnit. Ta zaúkolovala úředníka Břízu a ten skutečně zařídil, že se vše přepočítalo. A najednou měly dostat FAČR, resp. ČUS o několik milionů více.

Konkrétně Česká unie sportu se z původních 48,5 milionu korun dostala v programu III až k částce 60 milionů korun. „Buď tvrdej, jsme největší, a neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt! ČOV nešetři!“ instruoval Miroslav Jansta svého generálního sekretáře k tomu, aby získal další peníze pro ČUS na úkor olympijského výboru.

Vyjma Simony Kratochvílové, která se straní médií, se ostatní obžalovaní v průběhu uplynulých měsíců opakovaně vyjádřili, že se cítí nevinni a že všechno, co vydává obžaloba za trestný čin, bylo v jejich pojetí naprosto standardní jednání a zpřesňování výpočtu výše dotace.

„To celé byla normální pracovní debata, ze které někdo, kdo to odposlouchával, vzhledem k tomu, že vůbec nerozuměl podstatě věci, udělal nesmyslnou kovbojku nebo mafiánskou historku o temném zákulisí,“ míní jeden z obžalovaných Zdeněk Bříza.

Miroslav Pelta se Simonou Kratochvílovou vedle toho podle obžaloby ovlivňovali i takzvané investiční dotace, což jim zaprvé nepřináleželo, zadruhé rozhodně nehleděli na to, jakou úroveň a smysl má dotační žádost, ale zásadně na to, která persona sportovního či politického života za každou takovou žádostí stojí.

V souvislosti s tím se v odposleších objevují jména tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky, ministryně školství Kateřiny Valachové, pražského politika Karla Březiny a mnoha dalších představitelů, spojených především s ČSSD. Ale zmínka padla třeba i o představiteli hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi.

Kateřina Valachová přijala za skandál se sportovními dotacemi politickou zodpovědnost, když rezignovala na pozici ministryně. Stíhaná v této souvislosti není, lze předpokládat, že se u soudu objeví jako svědek. Nyní patří mezi zákonodárce pracující v Poslanecké sněmovně.

Obžaloba viní každého z obžalovaných hned z několika trestných činů. Opakuje se zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, u Pelty pak navíc podplácení a u Kratochvílové zločin přijetí úplatku. A to ve spojitosti se zmíněným bytem a také zahraničním zájezdem na Seychely, na který Kratochvílová dostala od Pelty dárkový poukaz.

Za zneužití pravomoci úřední osoby v nejpřísnějším odstavci hrozí obžalovaným fyzickým osobám až 12 let odnětí svobody.

Co se týče právnických osob, tedy FAČR nebo ČUS, pro něž jejich představitelé zajišťovali podle státního zástupce neoprávněné finanční výhody, hrozí udělení finanční pokuty nebo zákaz přijímání dotací na rok až dvacet let.

„O tom mi vůbec nemluvte,“ zhrozí se dnešní předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík, když mu novináři tuto variantu připomenou. FAČR čerpá od státu ročně na dotacích zhruba půl miliardy korun, další její projekty jako regionální akademie jsou propojeny s rozpočty krajů. A kdyby tohle všechno mělo padnout, a to ještě dlouhodobě, postihla by fotbal apokalypsa.

Oficiální stanovisko FAČR poskytl v pátek mluvčí asociace Michal Jurman: „Fotbalová asociace s obžalobou nesouhlasí, míní, že je neodůvodněná, a věří, že se to u soudu prokáže.“

Česká unie sportu, která sdružuje řadu sportovních svazů a zejména na regionální úrovni poskytuje tělovýchovným jednotám a klubům poradenství, jak nejlépe o dotace žádat, by se ocitla v podobné situaci.

Kauza sportovních dotací byla svěřena soudkyni JUDr. Lence Cihlářové, u Městského soudu v Praze byla jednání naplánována zatím na celý tento týden. V pondělí ovšem trvalo jen pár minut, pak se soudní síň kvůli absenci obžalované Simony Kratochvílové zase vyprázdnila.

Reklama

Doporučované