Hlavní obsah

Začíná summit EU, jednat se bude o migraci, obranné spolupráci i brexitu

V Bruselu začal summit evropských špiček.Video: Jakub Říha

 

Reklama

V Bruselu začíná dvoudenní zasedání Evropské rady, prezidenti a premiéři zemí EU budou společně řešit otázky migrace, posílené spolupráce v obraně i jaderné hrozby. Při večeři britská premiérka Theresa Mayová nastínila pohled Londýna na vývoj jednání o brexitu.

Článek

V souvislosti s migrací se šéfové států a vlád EU budou věnovat užší spolupráci se zeměmi, odkud uprchlíci přicházejí. Součástí připravených závěrů je mimo jiné připomínka potřeby dostatečného financování svěřenského fondu pro Afriku a výzva, aby se země EU konečně shodly na reformě jednotného azylového systému.

„Máme skutečnou šanci uzavřít cestu přes centrální Středomoří,“ poznamenal ve čtvrtek předseda schůzky Donald Tusk. Konkrétní výsledky dnešního rozhodnutí by podle něj měly být viditelné v příštích týdnech.

Nikdo z účastníků dnešní diskuse podle českého premiéra Bohuslava Sobotky nekladl důraz na otázku kvót, která v roce 2015 výrazným způsobem rozdělila unijní země.

„Nezaznělo žádné vystoupení, jež by nějakým způsobem kritizovalo země V4 v oblasti kvót nebo které by kvóty kladlo jako klíčovou část reformy azylové politiky,“ uvedl český premiér. Důraz byl spíše kladen na řešení situace v zemích původu a tranzitu.

Politici se shodli na tom, že azylovou politiku důkladněji prodiskutují na summitu v prosinci.

Tématem digitální evropské agendy pak summit naváže na nedávnou schůzku unijních lídrů v Tallinnu, otázka bezpečnostní a obranné spolupráce zase předchází prosincovému spuštění trvalé strukturované spolupráce.

Lídři zemí EU se budou věnovat též otázce jaderných zbraní, na řadu přijde zdůraznění významu íránské nukleární dohody i Severní Korea. V případě, že KLDR neukončí své balistické a nukleární programy, dočká se pravděpodobně přísnějších sankcí.

Po odpoledním zasedání následovala diskuze u večeře. Během té se probírala budoucnost vztahů mezi EU a stále autoritativnějším tureckým režimem, britská premiérka Theresa Mayová nastínila svůj pohled na  vystoupení Velké Británie z evropského bloku. O brexitu však mají prezidenti a premiéři mluvit až v pátek dopoledne, a to bez účasti britské premiérky.

V předvečer summitu na žádost předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera společně povečeřeli premiéři zemí Visegrádské čtyřky. Zde jednali o tématech, jež byla či budou předmětem evropského jednání, a podle tweetu, který zveřejnil Jean-Claude Juncker, došli prostřednictvím kompromisů a kooperace ke společnému konsenzu.

Reklama

Doporučované