Hlavní obsah

Začíná to bolestí zad, končí nádory v krvi. Jak poznáte závažné onemocnění včas?

Zrádná bolest zad. Bolest může signalizovat nádorové onemocnění.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Většinou to začíná slovy „stále více mne bolí v zádech“. Zprvu nenápadná bolest může ale značit daleko větší problém, třeba krevní nádorové onemocnění nazývané mnohočetný myelom. Co je tato nemoc zač a jak se projevuje?

Článek

Nádorové krevní onemocnění vychází z jednoho typu bílých krvinek – tak zvaných plazmatických buněk, které jsou zodpovědné za naši imunitu. Tyto buňky se začnou nekontrolovatelně množit a produkovat protilátky. V tomto případě už však protilátky nepomáhají, ale naopak škodí.

„Tyto protilátky se mohou usazovat v ledvinách a mohou způsobovat poruchu funkce ledvin. A současně ty nádorové buňky produkují speciální působky, které způsobují odbourávání kostí, lidově řečeno osteoporózu, která může dojít až do stadia, kdy kosti mohou praskat a tvoří se tam ložiska. Většinou se to projeví bolestí v zádech,” vysvětluje lékař specializovaného centra pro léčbu mnohočetného myelomu z kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jan Štraub.

Poslední projev této nemoci je pokles červených krvinek, z toho, jak se nádorové buňky tvoří čím dál tím víc. A nemocný může přijít k lékaři s klasickými projevy anémie, jako jsou slabost a dušnost.

Onemocnění není dědičné, ale je typické spíše pro starší věk. Nejvíce je pacientů okolo 65 let. Ale poslední dobou se tato nemoc nevyhýbá ani mladým lidem.

„Tam je největší problém, kdo dnes z nás nemá bolesti v zádech. A bohužel je to právě ten nejčastější projev. Je důležité odebrat krev, udělat krevní obraz a biochemická vyšetření, s kombinací s rentgenem zad je diagnostika jednoduchá,“ říká Jan Štraub.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované