Hlavní obsah

Žádné moravskoslezské divadlo 11. května hrát nezačne

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Žádné moravskoslezské divadlo 11. května hrát nezačne. Pro většinu z nich to je za současných podmínek nemožné. Jako problém vnímají divadelníci povinnost zajistit dostatečné rozestupy mezi diváky.

Článek

Pro mnoho by to znamenalo, že by hráli pro několik desítek lidí. Jako první chce návštěvníky přivítat Těšínské divadlo v Českém Těšíně. Na 25. května chystá benefici pro lidi z „první linie“ boje s pandemií koronaviru. Vyplývá to z ankety ČTK.

Ředitel Těšínského divadla Petr Kracik je přesvědčen, že je povinností jeho divadla obnovit činnost co nejdříve. „Už z morálních důvodů. Domnívám se, že nemůžeme hledět jen na rentabilitu a ekonomickou stránku. Lidé začnou vyhledávat kulturu a my jim to musíme nabídnout. I v této době diváky potřebujeme a divák zase potřebuje nás. Jsme tady od toho, abychom hráli. Proto čerpáme dotace,“ řekl dnes Kracik ČTK.

Hrát jeho soubor ale nezačne 11. května. „Vše jsme připravovali na 8. června, pak vláda vše urychlila a zaskočila nás,“ řekl. Přípravy na první představení po uvolnění protikoronavirových opatření nyní směřují na 25. května. „Pokud to bude možné, odehrajeme pro 100 diváků Prodanou nevěstu. Bude to od nás výraz poděkování pro všechny pracovníky z první linie tady na Těšínsku,“ doplnil.

Dodal, že pak divadlo v červnu odehraje tři předpremiéry představení, která se chystají na novou sezonu. Diváci uvidí například představení Hobit či muzikál Šakalí léta. Do veřejného vystupování se zapojí i loutková scéna divadla Bajka. Loutkoherci budou zdarma vystupovat v parku pro rodiny s dětmi.

„Hrát za takových podmínek, jak vláda nastavila, jde proti smyslu divadla,“ řekl ČTK ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. Ve velkém divadle by podle něj bylo neekonomické hrát pro 100 lidí. V malém s výrazně menší kapacitou by se pak mohlo po splnění povinných rozestupů usadit asi 20 lidí. „Navíc bychom museli zajistit testování herců, kteří by vystupovali bez roušky,“ uvedla mluvčí divadla Šárka Swiderová. Dodala, že činoherní a baletní soubor už alespoň obnovil zkoušky. Muzikálový začne zkoušet v příštím týdnu.

Mluvčí ostravského divadla Komorní scéna Aréna Michaela Davidová ČTK řekla, že i pro ně je hraní za současných podmínek neproveditelné. V sále by bylo asi 15 lidí. „Máme v plánu začít v červnu. Ale to jen v případě, že se podmínky zmírní,“ řekla. Manažer Divadla Petra Bezruče v Ostravě se na situaci dívá podobně. „Rádi bychom už hráli. S tím, jaká omezení jsou, to je ale nereálné,“ řekl. I v tomto divadle herci už zkouší a jeho vedení zvažuje, zda bude hrát v červnu, třeba i pod širým nebem.

Reklama

Doporučované