Hlavní obsah

Žádný kočárek na silnici, za nehodu v Brně zřejmě může technická závada trolejbusu

Při pondělní nehodě přišlo k úrazu čtyřicet lidí.Video: sarka kabatova

 

Reklama

Policie prověřuje pondělní nehodu tramvaje a trolejbusu v Brně jako obecné ohrožení z nedbalosti. Nejpravděpodobnější příčinou střetu je technická závada na trolejbusu.

Článek

Policisté na objasnění příčiny nehody stále pracují. „Z ohledání místa dopravní nehody a dalších dosud provedených úkonů trestního řízení se jeví jako nejpravděpodobnější verze technická závada na trolejbusu,” uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Bezprostředně po nehodě některá média spekulovala o tom, že nehodu zavinila žena s kočárkem, která přecházela ulici. Policie tuto variantu zavrhla.

Rozhodující pro další postup podle něj budou výsledky znaleckého zkoumání. „V tuto chvíli případ prověřujeme jako podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,” uvedl mluvčí.

Policisté zároveň žádají všechny zraněné z pondělní nehody, aby se, pokud tak již neučinili, zkontaktovali s vyšetřovatelem případu a domluvili se na termínu podání vysvětlení. Telefonovat mohou v pracovní době na číslo 974628311.

Mluvčí Tomaštíková uvedla, že všechny vozy dopravního podniku mají různé stupně pravidelných prohlídek. Od denních kontrol, tedy každý den po příjezdu do vozovny, přes kontrolní prohlídky, u typu havarovaného trolejbusu po 5000 kilometrech, a střední prohlídky po 60 000 kilometrech až po generální prohlídky po 420 000 kilometrech u dotyčného typu.

U trolejbusu, který havaroval v Křenové ulici, dopravní podnik podle mluvčí dělal denní prohlídku den před nehodou. Poslední kontrolní prohlídka je ze 17. března, poslední střední prohlídka 19. prosince 2018 a generální prohlídka z 1. března 2017.

„Všechny vozy prochází průběžně standardními kontrolami, aktuálně s větší pozorností na tento typ trolejbusů. Zatím jsme žádnou závadu nezjistili," doplnila mluvčí.

Nehoda se stala v pondělí před 14:00. Zraněno bylo 40 lidí, z toho 13 těžce a středně těžce. Podle policie může vyšetřování trvat měsíce, bude třeba vyslechnout desítky svědků.

Reklama

Doporučované