Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Chcete stavět dům? Zaplaťte! A soud spisovatele Hitlera

Záhady Josefa Klímy z 21. 5. 2020: Český Brod chce po mladé rodině 312 tisíc jen za to, že si tam smí postavit dům. Soudil se s Adolfem Hitlerem. Německý diktátor zažaloval československého novináře za urážku na cti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Rada města a následně i zastupitelstvo schválilo v loňském červnu nový poplatek, který musí zaplatit každý, kdo chce od tohoto data v Českém Brodě stavět. Příspěvek na infrastrukturu vypadá jako dobrovolný dar městu, nicméně radnicí je po stavebnících tvrdě vyžadován. „Tomu vydírání my se nepoddáme. Budeme bojovat do konce, budeme bojovat i u toho soudu. Protože tohle jednání města s námi jako s občany, kteří se tady narodili, je úplně neuvěřitelné, je to hnus!“ komentuje emotivně Marek Hanuš. Natáčela Marcela Sobotková.

V roce 1928 projednávaly československé soudy pozoruhodný soudní spor o urážku na cti. „Spisovatel z Mnichova“, jak sám sebe označoval Adolf Hitler, žaloval pražského novináře za jeho články v sociálnědemokratickém tisku. Jak celý soudní spor dopadl a jaký byl další osud novináře? Zjišťoval Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu je tradičně i glosa. Tentokrát své zamyšlení připojila spisovatelka a novinářka Bára Nesvadbová.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované